Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2020

Column

Amandi

Op 27 augustus opende het Amandihuis haar deuren. Na acht jaar voorbereidingen, het vinden van fondsen en donateurs, staat er nu een prachtig pand. Mensen die in hun laatste levensdagen of -weken zitten, worden hier met alle liefde en warmte verzorgd. Het Amandihuis is een ware aanwinst voor het dorp Nieuwe Wetering en de gemeente Kaag en Braassem.

Zelf heb ik er ook even mogen rondkijken. Het ziet er heel mooi uit, op één ding na. Aan de achterkant, op de eerste verdieping kijken de Amandigasten uit op een verwaarloosd tegelveldje, waarop nog allerlei troep ligt en het onkruid welig woekert. Dit is gemeentegrond, dus op mijn vraag aan een woordvoerder, waarom de gemeente dit niet fraai fatsoeneert, kwam het volgende antwoord: ,,Wij kijken om op het binnenterrein (naastgelegen parkeerterrein) het straatwerk komend jaar te verbeteren. Daarnaast is groenbeheer bezig met een plan om een nieuwe invulling te geven aan het vrijvallende groen tussen het Amandihuis en het parkeerterrein. Concreet wordt dit dus niet aangepakt voordat de opening van het nieuwe Amandihuis plaatsvindt. Dit was overigens ook nooit de afspraak.’’

Ik weet niet, hoe u hier tegenaan kijkt, waarde columnlezer, maar persoonlijk vind ik het onvoorstelbaar. Gepassioneerde inwoners zetten zich jaren in, om er voor te zorgen dat inwoners van Kaag en Braassem hun laatste levensmomenten nog in hun eigen woonomgeving kunnen doorbrengen. Miljoenen euro’s zijn ingezameld om dit voor elkaar te krijgen. En nou kan het best zo zijn, dat de mensen van Stichting Amandi bij gesprekken met de gemeente niet direct gedacht hebben aan het onderhoud van een stuk aanpalende gemeentegrond. Maar kom op, gemeentebestuur van Kaag en Braassem: stuur een paar van jouw groenmedewerkers op dit terrein af, haal die foeilelijke tegels en het afval dat daar ligt weg en vervang het door een mooie grasmat en een paar bankjes met een tafeltje. Zodat de bewoners van Amandi ook nog met hun bezoek vlakbij in de buitenlucht kunnen zitten.

Dit is toch geen hersenchirurgie? Het is zo jammer, dat ik zoiets moet opschrijven in de hoop, dat nu wél actie wordt ondernomen, zodat het uitzicht van de Amandibewoners per direct verbeterd wordt. Want je kunt je verschuilen achter ‘afspraken’, maar misschien is het een idee om eens wat extra’s te doen voor onze inwoners, die zich geheel belangeloos voor anderen inzetten.