Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2020

Column

PTSS

Afgelopen zaterdag kon ik een heel mooi en dankbaar project afronden, waarde columnlezer. De Veender Bert van der Meer kampt al jaren met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis); mede door zijn uitzending naar Nieuw Guinea. Hij heeft zijn ervaringen van zich afgeschreven in het boek 'Worstelen en boven komen'.

Als auteur heb ik een bescheiden bijdrage mogen leveren, om het boek van honderd pagina’s en talloze foto’s te realiseren. Vele dagen hebben hij en ik gesproken, waarin Van der Meer openhartig vertelde, dat hij op bijna 80-jarige leeftijd nu eindelijk af wil zijn van zijn PTSS-demonen.

Van der Meer is gevraagd om zijn lijf en leven te riskeren, om daar de plaatselijke bevolking, de Papoea’s, te beschermen. Diep in de jungle moest hij allerlei ziektes weerstaan en talloze marstochten afleggen. Waarbij ook regelmatig schietgevechten met de tegenstanders plaatsvonden.

Daarnaast vertelt Van der Meer over zijn persoonlijke ervaringen met de gezondheidszorg. Hoe keer op keer verkeerde diagnoses worden gesteld en ook operaties en ingrepen verkeerd aflopen. Het kostte zijn twee zusjes het leven, zorgde er voor, dat zijn toenmalige echtgenote onnodig veel pijn leed en de misplaatste diagnoses hebben ook Van der Meer zelf onnodig veel littekens bezorgd. Daarnaast neemt hij het in zijn boek gepassioneerd op voor de Papoea’s van toen en nu.

Voor de veteraan zelf was het realiseren van dit boek – zijn boek – uiteindelijk ook een gevecht. Waarbij hij menig slapeloze nacht heeft gehad, om al zijn gedachten te ordenen. Hij hoopt, dat mensen die het boek lezen, meer begrip krijgen voor dorpsgenoten, die worstelen met PTSS. Van der Meer heeft een prestatie van formaat geleverd met de realisatie van ‘Worstelen en boven komen’. Dit boek is in beperkte oplage voor slechts 12,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel Veenerick’.