Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2020

Vertraging voor ‘woestijn van Leimuiden

LEIMUIDEN – Leimuidenaren kunnen hun dorp maar via één weg verlaten. Omdat het dorpshart van dit idyllische dorp op de schop gaat, is de Grietpolderweg afgesloten; een belangrijke ontsluitingsroute. Er is maar één probleempje; de berekeningen voor de draagkracht van de dijk blijken niet te kloppen met de werkelijkheid.

Het werk ligt nu stil en Smit’s Bouwbedrijf bekijkt samen met de gemeente Kaag en Braassem en het Hoogheemraadschap Rijnland, hoe de weg het best geplaatst kan worden. Jeroen Marsman, Algemeen Directeur van Smit’s, bevestigt dat er een ‘uitdaging’ is. ,,De grond is zwakker dan gedacht. We zijn aan het onderzoeken of het laten inklinken van de grond een oplossing is.’’ Een besluit over wat er precies moet gebeuren, wordt binnenkort genomen en de verwachting is nog altijd, dat de Grietpolderweg in december weer gebruikt kan worden.

Kirsten Barnhoorn, woordvoerder van Hoogheemraadschap, laat weten dat veiligheid voorop staat: ,,We kijken of de dijk stabiel is en of we de waterveiligheid kunnen garanderen. Het werk is niet stil gelegd omdat de waterveiligheid in geding komt.’’ Veiligheid gaat voor snelheid, bevestigt Marsman. ,,Het gaat er om, dat je het op de juiste manier wilt oplossen, samen met geotechnische specialisten. We hopen deze uitdaging binnen enkele weken opgelost te hebben.’’

Eddy Broekema, mede-lid van de projectgroep die zich voor een vernieuwd dorpshart hebben ingezet, bevestigt: ,,De aanvankelijke berekeningen over het inklinken van de grond waren niet goed. Maar ik ga er nog steeds van uit, dat half februari de bouw van de huizen begint. Het is nu nog de woestijn van Leimuiden. Ik ben reuze benieuwd hoe het er echt uit gaat zien.’’ Inwoner Leen Overbeek ziet de vertraging met lede ogen aan. ,,Er gebeurt gewoon niets. Af en toe gaat een happer over het terrein heen. Die weg met de nieuwe brug wordt pas volgend jaar opengesteld.’’