Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2021

Foutje, bedankt!

Roelofarendsveen – Een stukje voortuin van acht meter zorgt voor grote onrust bij Majella en Marco Klink, bewoners aan de Rembrandt van Rijnsingel 22. Door misinformatie vanuit de gemeente lopen zij tegen een schadepost aan van een slordige 2.000 euro. Wethouder Yvonne Peters heeft haar excuses aangeboden, maar vooralsnog wil de gemeente niet voor de kosten opdraaien.

Vorig jaar besloten Majella en Marco hun huis te verkopen. Net op het moment, dat ze bezig waren met de voorbereidingen, hoorden ze van meerdere buren dat die een brief van de gemeente Kaag en Braassem hadden gekregen. Het gemeentebestuur laat door het bureau Gemvast onderzoeken, welke stukken gemeentegrond als particulier bezit gebruikt worden door inwoners. Alleen al in Roelofarendsveen gaat het om 192 plekken ‘snippergrond’, waaronder stukken voortuin van de rij huizen aan de Rembrandt van Rijnsingel, die 47 jaar geleden gebouwd zijn.

De buren van Majella en Marco kregen de mededeling, dat delen van hun voortuinen nog altijd gemeentelijke grond zijn. En dat deze voortuinen door hen gekocht of gehuurd kunnen worden. Marco: ,,Wij hadden zo’n brief niet ontvangen, maar voor de zekerheid nam ik contact op met de verantwoordelijke persoon en kreeg per email bevestigd, dat onze hele voortuin ook ons bezit was.’’ De verkoopprijs van hun huis met de grond werd bepaald en binnen de kortste keren was de verkoop afgerond.

Enkele weken later kwam de gemeente echter met het bericht, dat een deel van de tuin wel degelijk gemeentelijk bezit is. En dat Majella en Marco dit voor 150 euro per m2 kunnen kopen. Onmiddellijk belde Marco met de gemeente om de bewuste email te tonen, waarin staat dat het om hun eigen grond gaat. De reactie was echter, dat de betreffende persoon niet werkzaam is bij de gemeente, maar bij Gemvast; het bedrijf dat de snippergroenregeling op zich heeft genomen. Dus wil de gemeente geen verantwoording nemen over de inhoud van die mail, hoewel deze wel is verstuurd vanaf het mailadres @kaagenbraassem.nl.

Een gemeentelijk woordvoerder bevestigt, dat het vaker gebeurt, dat externe personen die niet voor de gemeente werken, gebruik maken van emailadressen van Kaag en Braassem. ,,We hebben deze bewoners inderdaad aanvankelijk onjuiste informatie gegeven over de aanwezigheid van niet-geregeld grondgebruik.’’ Wethouder Yvonne Peters: ,,In deze situatie is het ontzettend vervelend verlopen. Ik mijn excuses aangeboden. De communicatie met de overige bewoners aan deze straat is naar behoren verlopen.’’

De fout ligt dus bij de gemeente. Dus de slordige 2.000 euro voor de grond en notariskosten worden zeker door Kaag en Braassem vergoedt? Dat blijkt niet zo te zijn, aldus de woordvoerder. ,,Nee, ondanks de vervelende situatie die voor deze bewoners is ontstaan kunnen wij de betrokken strook gemeentegrond niet zonder betaling aan hen in eigendom overdragen nu van verjaring van ons eigendomsrecht geen sprake kan zijn.’’

Slapeloze nachten hebben Majella en Marco er van. Zij probeerden alles goed te doen en dreigen nu voor zo’n 2.000 euro het schip in te gaan. Majella: ,,Wij kochten dit huis in 2013, maar de tuinen horen al 47 jaar bij de huizen. Dan is er toch sprake van verjaring?! We hebben voorgesteld, dat we ons stuk tuin dan voor 1 euro kopen, maar daar gaat de gemeente niet mee akkoord. Het gaat niet om het geld, maar om het principe. Wij willen daar niet voor betalen. Als we dit hadden geweten, hadden we het huis voor een andere prijs te koop gezet.’’

Advocaat Rogier Scheltes van Het Advokatenkollektief Rotterdam laat weten: ,,De algemene termijn voor verkrijgende verjaring van een voortuin is 10 jaar, mits te goeder trouw. Dan hadden de bewoners wel van tevoren moeten weten, dat de grond niet van een ander is.’’ De tijd voor het vinden van een oplossing dringt, want eind april trekken de nieuwe bewoners in het huis en Majella en Marco willen hen niet met dit probleem opzadelen. Peters geeft aan, dat ze nog een keer met het echtpaar in gesprek wil voor een ‘maatwerkafspraak’.