Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2021

Onderzoek naar functioneren adviescommissies

OEGSTGEEST – Er komt een onderzoek naar de manier waarop de adviescommissies functioneren, wat er met hun adviezen gedaan wordt en de manier waarop er met deze adviescommissies gecommuniceerd wordt door het gemeentebestuur. Dit voorstel van Hart voor Oegstgeest en het CDA werd vorige week aangenomen door de gemeenteraad.

Meerdere raadsleden gaven tijdens de vergadering aan, dat ze kritische geluiden horen van deelnemers van de adviescommissies. Dit leidde tot het voorstel voor een onderzoek naar het functioneren van die commissies. Raadslid Elfred Bus (D66) steunde dit voorstel direct: ,,Op die adviescommissies zit een kriebel. We willen graag gebruik maken van de adviezen die er liggen om onze besluiten goed te onderbouwen. Het voelt dat het niet altijd goed werkt. Een aantal jaren geleden waren er ook geluiden.’’ Hij stelde voor om de Rekenkamercommissie dit onderzoek te laten doen.

Nico Janssen (PrO) vroeg zich af of de gemeenteraad wel bevoegd was om adviescommissies aan het college te controleren. Burgemeester Emile Jaensch gaf aan, dat de raad die adviesorganen van het college ‘heel formeel’ wel kan onderzoeken. ,,Maar ik kan me voorstellen dat het college haar eigen adviescommissies onderzoekt en terugkoppelt naar de raad.’’ Dat gaat echter niet gebeuren. De gemeenteraad houdt het onderzoek naar het functioneren van alle adviescommissies in eigen hand.