Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2021

Sociale woningen alleen voor statushouders

OEGSTGEEST – Voormalige asielzoekers nemen vrijwel alle beschikbare sociale woningen in beslag. Zij komen als eerste in aanmerking voor een dergelijk onderkomen, terwijl de gemiddelde wachttijd voor inwoners van Nederland meer dan zeven jaren is. De regio Holland Rijnland luidt hierover de noodklok en volgt daarmee het voorbeeld van de regio Alkmaar.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering deed VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren uit de doeken wat er aan de hand is. ,,De regio Alkmaar heeft aangegeven geen sociale huurwoningen meer te kunnen vinden door de toename van het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning. Ze krijgen voorrang op andere woningzoekenden. Dit gaat extreem ten koste van andere sociale woningzoekenden, die te maken hebben met armoede en scheiding. Zij worden regelmatig doorgestuurd naar de daklozenopvang.’’ Spaargaren wilde weten, of deze toestanden ook in de Leidse regio gebeuren, waar ook een extreem tekort aan sociale woningen is.

Wethouder Peter Glasbeek bevestigde: ,,We hebben hier net zo goed als de regio Alkmaar mee te maken. De druk op de sociale sector neemt immens toe. Ook in Oegstgeest moeten we zo snel mogelijk sociale woningen bijbouwen. De laatste keer was in 2014. De taakstellingencijfers zijn voor Oegstgeest verdubbeld. Het was 18 statushouders in 2020 en het zijn er 40 in 2021. Als regio Holland Rijnland hebben we ook een klemmende brief gestuurd.’’