Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2021

Spatschermen in raadszaal

OEGSTGEEST – Het effect van de coronalockdown op het functioneren van de lokale democratie is maar beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg.

Nadat half maart alle politieke vergaderingen werden stilgelegd, begonnen die bijeenkomsten weer zo’n anderhalve maand later, maar dan in digitale vorm. Maar de raadsleden in deze vier gemeenten vinden, dat ze hun werkzaamheden sinds de corona-uitbraak moeilijker kunnen uitvoeren dan wethouders en leidinggevende ambtenaren. Het samenwerken met inwoners en belangengroepen wordt door het gemeentebestuur als ‘relatief lastig’ ervaren, mede omdat mensen veel minder gemakkelijk even gezamenlijk fysiek overleg kunnen hebben.

Ook in de toekomst dreigen er virale uitbraken. Daarom heeft de gemeenteraad van Oegstgeest besloten, dat er een aantal voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Zo komen er spatschermen in de vergaderzalen. Ook op het digitale vergadervlek worden verbeteringen ingevoerd; er komen zogeheten ‘break-out rooms’ tijdens schorsingen, zodat raadsleden onderling overleg kunnen hebben. Tijdens de onlinevergaderingen komen de raads- en commissieleden beter in beeld, zodat de kijkers meer van de vergaderervaring kunnen genieten.