Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2021

Locaties AED’s geheim

Noordwijk – Overal in het dorp hangen AED’s, die gebruikt kunnen worden als iemand een hartaanval krijgt. Maar de gemeente maakt de precieze locaties van de Automatische Externe Defibrillatoren niet bekend, ‘vanwege de wet AVG’.

Die wet AVG gaat over privacybescherming, maar blijkbaar geldt dat in Noordwijk ook voor de AED-apparaten. Als antwoord op vragen van de politieke partij PUUR laat het college van burgemeester en wethouders weten: ,,Wij mogen AED-locaties niet zomaar zonder meer bekendmaken, vanwege de wet AVG. Burgerhulpverleners krijgen de locatie van een AED door, wanneer er een oproep komt.

De gedachte hierachter is, dat AED’s alleen gebruikt mogen worden door mensen die er geschoold voor zijn. Overigens zijn AED’s juist zó gemaakt, dat een luide stem duidelijke instructies geeft, zodat iedere leek met die apparaten kan werken.