Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2021

Extra ambtenaren voor extra woningen

Nieuwkoop – Tot 2030 wil het gemeentebestuur van Nieuwkoop ruim 1.900 woningen nieuwe woningen zien verrijzen. Om dat te realiseren, moeten er extra ambtenaren bijkomen.

Tien jaar geleden konden huizenbezitters hun woning nog niet aan de straatstenen kwijt, maar de laatste paar jaren is de woningmarkt compleet oververhit. Er is een tekort aan woningen en de vraag blijft maar groeien. ,,Dat komt door gezinsverdunning en het grote positieve migratiesaldo’’, weet raadslid Nick Draper (CDA).

Wethouder Guus Elkhuizen bevestigt dit. ,,In 2030 wordt ongeveer 50% van de woningen in bezig genomen door eenpersoonshuishoudens.” Volgens hem zal de komende jaren ook in Nieuwkoop meer in de hoogte gebouwd worden en komen er minder rijtjeshuizen bij. Maar die extra woningen kunnen er alleen maar komen via relatief kleine bouwprojecten, met enkele tientallen huizen tegelijk, waarschuwt burgemeester Robbert-Jan van Duijn. ,,We zijn een Groene Hart gemeente met dertien kernen. We hebben geen projecten van 2.000 woningen. Voor ieder project moeten we die riedel van bestemmingsplannen doorlopen en dat vraagt veel ambtelijke inzet. Als je dat wilt, moet je ook mensen hebben om dat te doen. Het zijn geen sexy maatregelen; er zit niemand op te wachten, maar als je de doelstellingen wilt halen, kun je niet anders.’’

Dus moeten de gemeenteraadsleden in juli besluiten, of er de komende tien jaar extra ambtenaren worden aangetrokken, die zich alleen maar gaan bezig houden met bouwaanvragen. Elkhuizen vindt het hoognodig: ,,Ik zou graag zien dat de lokalen van de scholen in 2030 nog vol zitten. Dit is het begin om aan de slag te gaan, zodat we binnen een aantal jaren voor jongeren gebouwd hebben.’’

Maar D66-fractievoorzitter Annette Pietersen blijft sceptisch. Zij vond, dat je het woningbouwvraagstuk niet alleen maar oplost met meer ambtenaren. De reactie van Elkhuizen was echter, dat de gemeente Nieuwkoop ‘expertise’ nodig heeft om allerlei problemen die met bouwen te maken hebben, aan te kunnen. Zoals de steeds strengere eisen voor natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en de stikstofregels.