Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2021

Extra geld voor startersleningen

Uitstel anti-speculatiebeding

OEGSTGEEST – De gemeenteraad heeft besloten, dat er 150.000 euro extra komt in het potje voor startersleningen. Hiermee stijgt het totale bedrag naar 450.000 euro. Inwoners, die voor het eerst een woning kopen, kunnen een aanvraag indienen om enkele tienduizenden euro’s via deze methode te lenen.

Het oude budget voor de starterslening bleek onvoldoende: hierdoor werden meerdere aanvragen al afgewezen. De politieke partijen D66, CDA, HvO en VVD dienden daarom een voorstel in om het budget te verhogen. D66-fractievoorzitter Bus liet weten, dat het hier gaat om een systeem, waarbij het geld uiteindelijk weer terugkeert naar de gemeente. “Het is een heel verstandig investering.”

De bespreking van een ander initiatief van de VVD en HvO, om maatregelen te nemen tegen het speculeren met goedkope koopwoningen, wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. Deze partijen zien graag, dat er een anti-speculatiebeding komt, om te voorkomen dat speculanten goedkope koopwoningen opkopen, om ze korte tijd daarna met vette winsten weer te verkopen.

Op verzoek van wethouder Peter Glasbeek wordt de bespreking hiervan uitgesteld tot september. Hij gaf aan, dat er al regelingen zijn, zoals ‘Koopstart’ en ‘Koopgarant’. De wethouder wil voorkomen, dat ‘tussen de soep en aardappelen’ een raadsbesluit wordt genomen, terwijl nog niet helemaal duidelijk is wat de juridische gevolgen zijn van zo’n besluit. ,,Deze specifieke regeling (het anti-speculatiebeding, JD) is niet zonder voetangels of voetklemmen. Laten we niet toe hollen naar iets, wat ons later niet zo goed uitkomt. Er komen meerdere methodes in aanmerking.’’ De wethouder voegde hier aan toe, dat marktpartijen hem gevraagd hadden om de zaken ‘niet dicht te regelen’. “Er zijn als gemeente weinig mogelijkheden om in een vrije markt te treden.’’ Hij gebruikt de komende maanden om met voorstellen naar de raad te komen om speculatie met goedkope(re) woningen tegen te gaan. De gemeenteraad zal dat dan bespreken.