Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2021

Gemeentebestuur wil Fresh Market dicht hebben


BOSKOOP – De nieuwe supermarkt Fresh Market aan de Puttelaan wordt warm verwelkomd door de omwonenden. Ze zijn blij, dat ze verse producten kunnen kopen, zonder dat ze daar ver voor hoeven te rijden. Maar het gemeentebestuur is niet blij.

Twee weken geleden gingen de deuren van Fresh Market open. Het concept is, dat het een ‘Poolse supermarkt’ is, maar op alle producten staat ook de Nederlandse vertaling. De gangen zijn breed, de producten staan netjes gerangschikt en er zij volop verswaren te vinden. De vorige huurder op deze locatie was ook een supermarkt, dus eigenaar Sirwan Rafik begon vol vertrouwen en enthousiasme aan dit bedrijf.

Hij geeft een rondleiding door de zaak: “Alle klanten zijn blij. We hebben Poolse en Nederlandse producten. Hier in de hoek verkopen we vers brood, van dezelfde leverancier als Jumbo. Klanten kunnen het brood zelf snijden en meenemen.’’ Rafik heeft eerder al succesvol supermarkten opgezet: in Den Haag en Rotterdam. Deze heeft hij verkocht en Rafik was klaar voor een nieuwe ondernemersstap. Hij dacht deze gevonden te hebben in Boskoop, maar het gemeentebestuur laat weten, dat de gemeenteraad in februari een ‘voorbereidingsbesluit’ had genomen. Dat gebeurde, om te voorkomen dat hier aan de Puttelaan een nieuwe supermarkt zou komen, die de plek van de Aldi in zou nemen. Volgens het gemeentebestuur zou er geen marktruimte zijn voor nieuwe supermarkten in Boskoop.

Maarten van Lit, directeur van AJ Real Estates BV, heeft het pand verhuurd aan Rafik. Hij geeft aan, dat hij graag had gehad, dat de gemeente een officieel bericht had gestuurd, met gegevens over een verbod voor verhuur van het pand aan een supermarkt. Over het voorbereidingsbesluit had hij al wel gehoord: “Wij zijn daar later over geïnformeerd”. Was dit voordat u dit pand verhuurde aan Fresh Market? “Daar wil ik niets over kwijt. Ik voel aan, dat er een geschil komt met de gemeente. Er zat een supermarkt en nu zit er weer een supermarkt. Voor ons is dat geen verschil.”

AJ Real Estates heeft vorig jaar onderzoek gedaan of er steun is bij omwonenden voor de komst van een nieuwe supermarkt. Dat blijkt zo te zijn. “Van de 400 omwonenden zei 85% spontaan, dat ze heel graag hier een supermarkt willen hebben en houden. Als deze mensen liever een fitnessstudio hadden willen hebben, zouden we dat gedaan hebben.’’

Rafik heeft officieel nog niets van de gemeente gehoord, maar hij maakt zich natuurlijk grote zorgen. Hartverwarmend zijn de reacties van de klanten. Al meer dan honderd mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie om de Fresh Market te behouden. De klanten zijn zonder uitzondering enthousiast. Debora, bijvoorbeeld, geeft spontaan aan: “Ik vind deze supermarkt heel erg fijn. Niet alleen voor de Poolse mensen, die hier in de buurt wonen. Zij kunnen zo hun eigen spullen kopen. Maar wij wonen hier heel dichtbij en voor ons is het ook lekker en gemakkelijk om onze boodschappen te halen.’’ Supermarktshopster Marian is het hier mee eens: “Je kunt hier verse producten halen. Deze supermarkt is een verrijking voor onze buurt!”

Het gemeentebestuur laat weten, naar aanleiding van vragen door de journalist: “De gemeenteraad heeft op 18 februari 2021 een voorbereidingsbesluit genomen om geen nieuwe detailhandel toe te staan op deze locatie na het vertrek van de Aldi naar een andere locatie in Boskoop. Het voorbereidingsbesluit is gepubliceerd en vindbaar bij de informatie over de bestemming op de locatie. Daarnaast is de eigenaar van het pand op de hoogte van het voorbereidingsbesluit. Deze had de eigenaar van de supermarkt moeten informeren over dit voorbereidingsbesluit.”

 

Maar deze supermarkt is toch een aanvulling voor de buurt? De gemeentelijk woordvoerder: ,,Binnen Boskoop is geen ruimte voor nieuwe supermarkten op basis van de laatste marktruimte berekeningen. Daarom heeft de gemeenteraad het voorbereidingsbesluit genomen.’’ Er zijn al ruim honderd handtekeningen ingezameld met het verzoek om de supermarkt te behouden. Wil het college haar standpunt voor het laten verdwijnen van de supermarkt heroverwegen? Dat lijkt niet zo te zijn: ,,Het College voert hier het door de raad vastgestelde voorbereidingsbesluit uit. Het college is voornemens handhavend op te treden en onderzoekt hiertoe nu de mogelijkheden. Dit is een juridische procedure die enige tijd in beslag zal nemen. In het pand kunnen maatschappelijke en dienstverlenende functies worden gehuisvest. De gemeente verkent of op deze locatie woningbouw ontwikkeld kan worden.”

 

Rafik ziet het allemaal met lede ogen aan. “Ik heb hart voor de zaak. Ik heb genoeg geïnvesteerd en wil niet zo snel weg gaan.”