Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2021

Fotoshoot in uitgebrande kerk

 


HOOGMADE – De uitgebrande kerk in Hoogmade is onderdeel geworden van een uitgebreide fotoshoot. Kunstenares Stephanie van der Beek koos deze kerk uit, omdat de desolate locatie enorm contrasteert met haar werk.

JOEP DERKSEN

Van der Beek (41) komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar woont al vele jaren aan de rand van Hoogmade. Ze is haar carriere niet begonnen als kunstenares. Twintig jaar geleden zag ze aan de Cote d’Azur allerlei kunstenaars in de buitenlucht schilderen. “Ik vond dat geweldig en werd spontaan verliefd op het schildersvak.” Naast haar vaste werk ging Van der Beek in haar vrije tijd als kunstenares aan de slag, al duurde het nog vele jaren voordat ze zichzelf ook in het openbaar ‘kunstenares’ durfde te  noemen.

“Ik ben autodidact en heb geen kunstopleiding gedaan. Maar ik ben enthousiast begonnen, heb werken verkocht en zelf exposities geregeld. Vijf jaar geleden ben ik gestopt met mijn kantoor en leef ik van mijn kunst.” Ze toont haar atelier aan de Hoogmadeseweg, dat iedere zonnige dag geopend is voor publiek en wijst: “Ik heb dit helemaal opgeknapt, geschilderd en vloerverwarming laten leggen. Dit is mijn eigen paradijsje!”

De kunstenares wekt met epoxy: “Ik gebruik inkt; dat is een heel krachtig medium. Ik activeer de inkt, door het toevoegen van alcohol, waarna ik het mengsel met een föhn verspreid. Hoe meer alcohol ik gebruik, hoe zachter het werk wordt en hoe meer inkt er in het werk zit, hoe krachtiger het wordt.” Haar werk verpersonaliseert Van der Beek zelf: “Die combinatie is mooi: ik ben een zacht persoon, maar heb wel pit. De schilderijen zijn symboliek voor het menselijk leven. In de hectiek van ons leven zijn we vergeten, om echt te luisteren naar ons gevoel en creativiteit op te laten komen. Ieder werk van mij is de uiting van mijn gevoel. Ik kan alleen werken, als ik de hele dag tijd heb, rustige muziek met een moderne, Franse, inslag luisteren en ontspannen zijn. Toch een beetje het Cote d’Azur gevoel!”

Voor haar nieuwe serie kunstwerken ‘Kracht en energie’ zocht Van der Beek een mooie locatie, waar haar schilderijen het beste tot uitdrukking komen. Ze nam contact op met fotografe Roos Jansen van Lichtgevoelig, om een unieke locatie te vinden voor een fotoshoot. “De locatie moet het verhaal van mijn werken ondersteunen.” Al gauw kwam de in november 2019 uitgebrande kerk in beeld. “Dit is nog steeds een verwoeste locatie. Het altaar is half vernield, er is geen dak en de plassen regenwater liggen op de grond. In een hoekje ligt een hoofd van Maria op de grond. Dit is een kerk met littekens; als je hier staat, raakt het je echt.”

De huidige desolate staat van de kerk zorgt voor de perfecte combinatie met de werken van de kunstenares. “De kerkomgeving wordt in perspectief gebracht met het glimmende en goudkleurige in mijn schilderijen. Hiermee wordt het verhaal van ‘Kracht en energie’ ondersteund. Mijn epoxyschilderijen zijn het tegenovergestelde van de kerk: de kerk is verwoest, met aardetinten. Mijn schilderijen zijn glimmend, glanzend goud, krachtig en kleurrijk.”

Ze vervolgt: “Het overkomt ons allemaal, dat we zaken op ons pad krijgen; of het nu gaat om ziekte, een scheiding of verlies van dierbaren. Ook ik heb dat ondervonden. Maar de manier waarop je met verlies omgaat, bepaalt de uitkomst. Als je er positief en krachtig mee omgaat, maakt dat échthet verschil in jouw leven.”

Van der Beek toont een foto, waarop één van haar werken bij een verbrokkeld steenwerk in de kerk staat. Een plukje groen, dat uit de bodem is gekomen, siert de voorgrond. Van der Beek stelt enthousiast: “Nieuw leven ontstaat vanuit de ruïne; er is altijd hoop. Je moet er met kracht en energie in gaan.” Heel blij is ze met de medewerking van het kerkbestuur. “Ze waren heel behulpzaam en door deze fotosessie heb ik veel geleerd over het geloof en Hoogmade. En de manier waarop de mensen hier zich inzetten om het geloof in stand te houden.”

Tijdens het interviewen vliegen de kauwen over de ruïnemuren en laten hun aanwezigheid duidelijk hoorbaar merken. Het geluid draagt bij aan de imposante sfeer van tijdelijkheid. Van der Beek kijkt nog één keer om zich heen en constateert: “De insteek voor deze fotoserie was het vinden van een mooie locatie om het verhaal te vertellen. Dat is gelukt.”

De werken van Van der Beek zijn digitaal te bekijken, maar ook kan haar atelier aan de Hoogmadeseweg 1 bezocht worden. Voor meer informatie: www.stepharts.com.