Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2022

Schuldhulpmaatjes helpen inwoners met financiële zorgen

In Nieuwkoop leven heel wat mensen in stille armoede. Ze kunnen de financiële touwtjes niet meer aan elkaar knopen en aan het eind van het salaris is er steeds nog een stukje maand over. Een uitzichtloze toekomst van leven met schulden dreigt, maar de vrijwilligers van Schuldhulpmaatjes Nieuwkoop kunnen wellicht zorgen voor een oplossing.

Schuldhulpmaatjes is in feite tot stand gekomen dankzij de Stichting Noodfonds Nieuwkoop One, licht Karin van Capelleveen toe. Deze stichting werd in 2017 opgericht om kortdurende financiële steun te geven aan mensen, die dit nodig hebben Indertijd was er een grote toestroom van asielzoekers uit Syrië en vertegenwoordigers van zes kerkelijke gemeenschappen uit de gemeente Nieuwkoop sloegen de handen ineen om dit noodfonds op te richten.

Maar een eenmalige donatie voor bijvoorbeeld een koelkast of oven brengt vaak slechts even verlichting. Hoewel mensen hiermee op weg geholpen worden, blijft er ook een groep mensen over, die structureel hulp nodig hebben. Karin Perlee trekt zich het leed van deze inwoners aan en zet zich samen met enkele anderen in voor Schuldhulpmaatjes Nieuwkoop. Vrijwilligers gaan bij deze inwoners langs om hen te helpen structuur te brengen in de financiële situatie van hun huishouden. Deze vrijwilligers worden dan in feite een coach of buddy, waar het gaat om tips en adviezen over goed financieel beheer.

Als coördinator brengt Karin Perlee de vrijwilligers en de inwoners met een hulpvraag bij elkaar. “Ik doe dit omdat ik me in wil zetten voor mensen die het minder goed hebben dan ik, ongeacht je ras of seksuele voorkeur. Of je nu jong of oud, man of vrouw, kerkelijk of niet kerkelijk bent. Iedereen kan hulp vragen.” Voor alle duidelijkheid: Karin en haar vrijwilligers staan niet klaar om als Sinterklaas zakken geld uit te delen om de geldzorgen magisch op te lossen. “We leren mensen hoe ze hun eigen financiële situatie op orde kunnen krijgen. Met tips hoe je minder geld kunt uitgeven of je geld aan andere dingen besteedt.”

Zo kun je natuurlijk je boodschappen gaan halen in een goedkopere winkel en er op letten dat je geen impulsaankopen meer doet. Maar om écht uit de geldzorgen te komen is vaak een plan nodig om schulden af te lossen. De vrijwilligers gaan dan absoluut niet opleggen, wat er moet gebeuren benadrukt Karin. “De oplossingen moeten vanuit de mensen zelf komen; alleen dan staan ze er ook volledig achter.”

Afgelopen week kregen de eerste acht maatjes hun ‘maatjescertificaat’ en Karin verwacht dat er volgend jaar nog meer schuldhulpmaatjes nodig zijn. “De ondersteuning van een schuldhulpmaatje kan variëren van het maken van een financieel plan tot maximaal twee jaar begeleiding. Bijvoorbeeld als mensen een flinke schuldenlast hebben en onder een financieel regime staan, waarbij ze maar 50 euro per week mogen besteden. Onze schuldhulpmaatjes bieden dan adviezen en een luisterend oor. Ze zijn een schouder om op te leunen en een arm om je heen.”

Hoeveel mensen verwacht de stichting Schuldhulpmaatjes het eerste jaar te kunnen helpen? Karin: “Eigenlijk weet ik dat niet. Aan de ene kant verwacht ik niemand, maar het kan ook helemaal los gaan en we zo’n 25 mensen gaan ondersteunen. De schuldhulpmaatjes doen dit, omdat ze anderen willen helpen en op deze manier wat aan de samenleving kunnen bijdragen.”

Voor meer informatie: www.uitdeschulden.nu/nieuwkoop

Klein nieuws uit Nieuwkoop

Er gebeurt van alles in de gemeente Nieuwkoop, maar niet alles haalt de krantenkoppen. Toch is het fijn om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe ontwikkelingen bij u in de buurt.

In de Klinkhamer in Nieuwkoop komt een nieuwe speelplek, waar kinderen kunnen genieten van een glijbaan, vogelnestschommel, veerwip en een duikelrek. De jongste jeugd in de Zeelt kan uitkijken naar twee glijbanen, een dubbele schommel en (ook) een duikelrek. De kinderen uit de wijken hebben deze speeltoestellen zelf gekozen.

Begraafplaats

Het gemeentebestuur maakt bekend dat een aantal graven op de algemene begraafplaats aan het Reghthuysplein in Nieuwkoop worden geruimd. Op deze graven gold een grafrust van minimaal tien jaar en die termijn is voorbij. De graven worden verwijderd, zodat er ruimte komt voor nieuwe graven. De stoffelijke resten van de oude graven komen in een verzamelgraf te liggen. Het betreft de graven met de nummers 801 tot en met 813, van mensen die tussen 2006 en 2010 zijn overleden. Belanghebbenden kunnen hierover nog contact opnemen met de gemeente Nieuwkoop. Het ruimen van de graven gebeurt in maart 2023. Hierbij wordt de handleiding ‘Opgraven en ruimen’ gevolgd van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, zodat een respectvolle ruiming gerealiseerd wordt. Nabestaanden mogen de gedenktekens houden en krijgen de mogelijkheid om deze op te halen.

Geld besparen om het huis op te warmen? Houdt hierbij wel de eigen veiligheid in de gaten. Zo laat het gemeentebestuur weten, dat het maken van een terracotta bloempotkachel niet goedkoper én onveiliger is. Zo’n bloempotkachel maak je door meerdere waxinelichtjes onder een omgekeerde terracottabloempot te plaatsen. De kosten van al die waxinelichtjes zijn hoger, dan dat een gemiddeld huishouden aan gas verstookt. Bovendien verwarmd één bloempotkachel niet een hele kamer, zoals een radiator wel doet.

Daarnaast zijn er mensen, die zo’n constructie plaatsen op een tafelkleedje; met brandend en druipend kaarsvet is dat in verband met brandgevaar geen goed idee. Ook wijst de gemeente erop, dat er in veel waxinelichtjes petroleum zit. ‘Dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide’.

Maar hoe moet je jezelf dan wel warm houden in de aankomende wintermaanden, zonder dat je een tweede hypotheek hoeft af te sluiten? Draag een extra trui, sjaal, handschoenen, wollen sokken, een dekentje of leg een warme kruik in uw bank, waarop u natuurlijk al met een deken over u heen ligt. Plaats radiatorfolie of zilverpapier aan de achterkant van een radiator; hierdoor wordt de warmtestraling gereflecteerd en hoef je niet nodeloos de buitenmuren op te warmen.

Zware gordijnen kunt u ophangen bij de ramen, die u ’s avonds kunt sluiten om de warmte binnen te houden. Zorg ervoor dat die gordijnen niet de verwarming bedekken; anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam. Wanneer je de voordeur opent;  doe die dan zo snel mogelijk dicht. Houd hierbij een oude wijsheid in gedachten: “Doe dicht die deur; we stoken niet voor de buurt!”

Net voordat een rechter het de bouwsector nóg moeilijker maakte, waar het gaat om de stikstofregels, kon wethouder Ines de Ridder vorige week de bouw van zestien startersappartementen aan de Grendel in Nieuwkoop officieel van start laten gaan. Deze woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor Nieuwkoopse jongeren en worden in het eerste halfjaar van 2023 opgeleverd.