Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 maart 2023

Een kunstzinnige ontmoetingsplek

BOSKOOP – De Opperzaal is een ontmoetingsplek voor alle Boskopers; een plaats waar je jezelf kunt zijn en met andere mensen in aanraking komt. Waar je, omringd door kunstwerken, jouw gedachten de vrije loop kunt laten gaan. Deze visie had Roland Jaap van der Straaten al jaren en sinds kort is die droom werkelijkheid geworden.

Iedere bezoeker aan de Opperzaal wordt warm verwelkomd door Van der Straaten. Hij geeft een rondleiding en vertelt: “Jarenlang werkte ik voor Tineke Loomans, om haar werken te verkopen. Onlangs besloot de 80 jaar geworden kunstenares Loomans om te stoppen met schilderen en ze doneerde al haar werken aan mij. Met als voorwaarde, dat de verkoop van die werken gebruikt wordt om iets goeds te doen voor de Boskoopse omgeving en samenleving. Dit was het begin van mijn idee om mensen elkaar te laten ontmoeten, waarbij ze kunnen genieten van de schilderijen om hen heen.”

Zonder afspraak

In het pand is naast de Opperzaal ook de Ontmoetingsruimte en het Atelier. Bezoekers kunnen er kunstenaars ‘live’ aan het werk zien. Maar ook is het mogelijk om de ruimtes te reserveren voor vergaderingen of bijeenkomsten. Zonder afspraak binnenlopen is ook geen probleem. “Graag zelfs”, lacht Van der Straaten uitnodigend. “Ik wil mensen ontvangen, hen geruststellen en ontmoeten.”

Van der Straaten is een gelovig mens. Hij merkte, dat Boskopers ook op zoek zijn naar medegelovigen. Dit initiatief past daarom ook precies in zijn levenshouding. “Ik wil de zegen verspreiden, maar ik doe dit niet om te evangeliseren. Ik wil mensen ontvangen, geruststellen en elkaar laten ontmoeten. Er ontstaan groepjes van zes tot acht mensen die wekelijks bij elkaar komen, elkaar leren kennen en elkaar in tijden van moeilijkheden bijstaan. Kunst gebruik ik hierbij als ‘instrument’ om de gesprekken te beginnen.”

Maar is dit niet eigenlijk een slimme manier om zo snel mogelijk de kunstwerken te verkopen en financieel binnen te lopen? “Ik ben blij dat u dit vraagt. “Ik leg daar niet de nadruk op en ik wil niets opdringen. Dat werkt ook niet. De kunst is ook niet iets, waar ik van moet leven. Bovendien: als ik al die kunstwerken verkocht heb, hangt er niets meer en is de basis van deze ontmoetingsplek verdwenen.”

Kunstexposities

De komende tijd worden er meerdere kunstexposities gehouden en dergelijke activiteiten trekken ook veel bezoekers. Inmiddels is de Opperzaal een maand open en het is een komen en gaan van mensen. Soms komen ze alleen en regelmatig in groepjes. Van der Straaten: “Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast de mensen zijn! Dit project kost me geld, maar het is zó fijn om dit te doen!”

De rondleiding is bijna voorbij en hij kijkt dolgelukkig om zich heen. “Deze ontmoetingsplek voor Boskopers en mensen van buiten brengt mij ook wat: een stuk dankbaarheid en tevredenheid. In mijn leven werd ik weduwnaar, ik trouwde opnieuw en tien jaar geleden ben ik gescheiden. Nu kan ik mensen helpen, die behoefte hebben aan contact. Ik ben een natuurlijk gastheer en houd ervan om het mensen naar de zin te maken.”

De Opperzaal is iedere middag geopend tussen 13:00 uur en 17:00 uur. De entree is gratis en er is vrije inloop. Ruimtes kunnen ook gereserveerd worden voor vergaderingen en bijeenkomsten. Van der Straaten hoopt: “Binnenkort wordt mijn dochter BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand). Het zou mooi zijn, als zij een van haar eerste huwelijke in de Opperzaal kan sluiten.”

Meer informatie: www.deopperzaal.nl.