Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2023

"Het lijkt wel een oorlogsgebied"


TER AAR – Ongeloof, shock. Enkele dagen na de verschrikkelijke brand kunnen ondernemers en medewerkers van naburige bedrijven nog amper geloven, wat er is gebeurd op het industrieterrein Bovenland. Op vrijdag 9 juni brandden meerdere bedrijven tot de grond toe af. Met meerdere vuurhaarden was het voor brandweerlieden uit de wijde regio een hels karwei om het vuur onder controle te houden.

Mitch Hoogervorst, eigenaar van Tuinhout Discount, is deze dag voor het eerst weer op zijn bedrijf. Maar de schrik zit er nog goed in. “Ik ben niet gauw in paniek, maar vrijdagavond was dat wel het geval. Die hele grote vuurzee en ons pand stond er pal naast. Je bent bang dat die brand gauw overslaat. We knepen m behoorlijk.” Hoogervorst moest van een afstandje toekijken. “Ik was eigenlijk al door een barricade van de politie heengegaan, wat al niet mocht. Bij het industrieterrein werd ik tegengehouden door de brandweer. Ze zeiden: ‘Het is levensgevaarlijk. Voor je eigen leven; blijf staan. We doen ons uiterste best.’ Toen zijn we blijven staan en zijn blijven kijken.”

Is het een wonder voor u en uw bedrijf dat het goed is gekomen? “Jazeker, mede dankzij de inzet van de brandweer die hun uiterste best hebben gedaan.” In de media was kritiek op de brandweer; ze zouden niet snel genoeg zijn begonnen. Hoogervorst: “Bij Van Hameren moest er eerst toestemming van de provincie gevraagd worden om water uit het kanaal te halen, geloof ik. Dat is een idiote regel in een geval van nood. Ik zou daar ook boos om worden, als bij mijn bedrijf brand zou uitbreken.”

Hoogervorst heeft niets dan lof voor de brandweer. “We hebben gisteren met een aantal ondernemers een borrel georganiseerd, hier op ons terrein. De brandweerlieden van Ter Aar hebben we hiervoor uitgenodigd. Iedereen heeft zijn verhaal gedaan. We hebben het glas geheven op het feit dat er geen gewonden gevallen zijn. Dat helpt in de verwerking.”

Om de zwartgeblakerde en half ingestorte panden staat een groot hek. Af en toe komen er fietsers langs, zoals Jenne Meijster met zijn vrouw. “We waren op vakantie toen we het nieuws hoorden. We wonen in Alphen, aan de kant van Ter Aar. We komen hier om samen boodschappen te doen en wilden ook even kijken hoe het er hier uitzag. Het is verschrikkelijk; het lijkt wel op een oorlogsgebied.”

Die gevoelens worden gedeeld door het echtpaar Staats. “Het is heel triest om te zien en voor de ondernemers is het dramatisch. Het is nog een geluk, dat er geen gewonden zijn gevallen. Zo’n enorme brand komt toch ineens zo dichtbij. Dit houdt me meer bezig dan die brand van woningen in Amsterdam. Dat is dan toch de verbondenheid van deze streek.”

Drie medewerkers van Zitmaxx, Danny Visser, Michel Stender en Rick Wijnholds zijn al weer druk aan het werk. Visser vertelt: “Ik sloot vrijdagmiddag het magazijn af. Als je dan diezelfde avond het nieuws ziet over die brand is het enorm schrikken.” Wijnholds ziet het van de positieve kant: “Gelukkig is er niets gebeurd met de mensen die in deze bedrijven werken. Je ziet die gasten namelijk regelmatig.” Veel tijd om erover na te denken is er niet. Stender: “We hebben nu een hogere werkdruk. We krijgen dingen binnen en daar moeten we ruimte voor vinden, om die ergens neer te zetten.”

In deze moeilijke tijden staan ondernemers op om andere ondernemers te helpen. Een van hen is Leonard Griffioen van Snapon Gereedschap. “Ik voorzie de bedrijven als Jan Voortman van gereedschap. Ik ben hier om te kijken of ze kunnen doorstarten op een andere locatie. We willen hen daarbij ondersteunen in deze moeilijke tijd.”

Iets verderop kijken Tim Le Blanc en Tim Joren naar het terrein. Ze wijzen: “Daar staat een van onze wagens, die helemaal wegverbrand is. De brand brak uit aan de achterkant van het terrein, maar we hadden niet verwacht dat die brand ook onze auto zou bereiken. Maar voor ons is het leed klein; voor de ondernemers, die hun hele levenswerk hebben zien verdwijnen, is het veel erger.”