Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Patrick van Klink schittert als bocciakampioen

Kaag en Braassem is een nieuwe kampioen rijker. Vorige week won Patrick van Klink (37) de eerste prijs in de Open Klasse van het Boccia toernooi in Beneden-Leeuwen. Boccia (spreek uit: Botsja) is een bal- en werpsport, die vergelijkbaar is met petanque. Deze sport wordt met name beoefend door mensen met zware motorieke beperkingen of een hersenverlamming.

Toen zijn moeder zwanger was van Patrick ontdekten doktoren bij zijn oudere zus, dat ze de erfelijke ziekte van neurofibromatose had. En ook Patrick bleek deze ziekte te hebben. “Op mijn tweede jaar bleek ik een botafwijking te hebben in mijn linkeronderbeen. Hierdoor brak ik mijn been regelmatig. Ik leerde er mee leven en paste mijn leven er op aan. Maar ik besloot om mijn been in 2005 te laten verwijderen: op 19 april, mijn 19de verjaardag. Ik had dat been al zo vaak gebroken en hij ging steeds krommer groeien. Ik had er geen zin meer in om daar nog last van te hebben. Het was geen moeilijke beslissing voor mij; dat been was voor mij eigenlijk een last.” In het begin maakte Patrick nog gebruik van een prothese, maar daar is hij inmiddels volledig mee gestopt. “Door die prothese gingen fibroses groeien in mijn been. Er was teveel infectiegevaar.”

Bekers

Toen hij zijn been liet verwijderen, speelde Patrick al vier jaar boccia, dat pas sinds 1989 actief in Nederland wordt beoefend. Hij vertelt over hoe dat zo gekomen is. “Eigenlijk wilde ik rolstoelhockey gaan doen, maar op 11 september 2001 brak ik mijn been weer tijdens gym en ik wist dat ik een jaar lang niet zou kunnen rolstoelhockeyen. Een leraar stelde toen voor, dat ik boccia zou gaan spelen. Ik ben dat uit gaan proberen, om dat maar een jaartje te doen, zodat ik zou blijven sporten. Anders zit je ook maar thuis. Als je sport, ben je onder de mensen.”

Patrick bleek enorm getalenteerd te zijn met boccia; hij werd direct clubkampioen van VSO Werkenrode. Ook landelijk behaalde hij het jaar erop de bronzen medaille op het NK. Inmiddels heeft hij de afgelopen 22 jaar meer dan tachtig bekers, 18 NK-medailles en enkele teammedailles gewonnen. De prijzenkast van de meervoudig Nederlands Kampioen boccia puilt uit met de meer dan honderd onderscheidingen. Zelf is hij er bescheiden over: “Ik heb wat meer inzicht dan anderen. Ik weet hoe ik de lederen ballen moet gooien en welke ballen ik weg kan tikken.”

Hij geeft toe, dat het succes van de sport hem ook gestimuleerd heeft om boccia te blijven beoefenen. “Wanneer je net twee jaar bezig bent in een sport en je wint jouw eerste toernooi, dan ga je toch verder spelen. Oorspronkelijk was het spelen van boccia mijn plan B, maar dat werd al heel snel een plan A.”

Oefenspelletje

Patrick nodigt de journalist uit om een spelletje boccia te spelen. Binnen de kortste keren is de journalist met 6 – 0 verslagen. Boccia bestaat al ruim 2.000 jaar, zo informeert Patrick. “Er zijn bocciaballen gevonden in de grond die dateren van twee eeuwen voor Christus. Boccia is dus ouder dan jeu de boules. Het is een sport voor mensen met lichamelijke en mentale beperkingen. Er zijn verschillende categorieën, afhankelijk van de ernst van jouw handicap. Zelf speel ik in de Open Klasse, dat is de lichtste categorie. In deze klasse kun je niet internationaal spelen, dus wereldkampioen kun je niet worden. Aan de ene kant is dat jammer, maar ik blijf liever zo lang mogelijk in mijn huidige klasse. Als ik namelijk naar een andere klasse ga, betekent het dat ik er op achteruit ga qua gezondheid. Bovendien moet je dan met een extra beperking het goed leren gooien van de bocciaballen opnieuw gaan leren.”

Hij vindt het jammer, dat er op televisie en in de media zo weinig aandacht is voor boccia. En niet alleen voor boccia. Patrick houdt een gepassioneerd pleidooi voor alle gehandicaptensporten. “Zend allerlei vormen van gehandicaptensporten veel vaker uit op televisie. Dat geldt ook voor de Paralympics. Het is goed, dat dit jaar voor het eerst ook de Gehandicaptensportman, -sportvrouw en -sportploeg wordt gekozen. Maar meer aandacht is absoluut noodzakelijk!”

Als een ware sportman wordt Patrick zelf gesponsord door Rob van der Geest. “Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar andere sponsoren! Wie interesse heeft, kan mijn moeder bellen: 06 2005 8689.” Meer informatie over boccia is te vinden op: www.gsvdesleutels.nl. Wie boccia zelf eens een keer wil uitproberen, kan hiervoor bellen met Jim Pons (06 8268 1433).