Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 februari 2024

Hoop voor behoud supermarkt in Hoogmade

De inwoners van Hoogmade kunnen binnenkort opgelucht ademhalen. Lange tijd leek het er op, dat dit dorp met 1750 inwoners haar enige supermarkt zou verliezen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad Hoogmade werd bekend gemaakt, dat er mogelijk een nieuwe supermarktuitbater aan de slag gaat.

Door Joep Derksen

Joanna Galling is samen met haar man Jan-Willem Haaksma eigenaresse van de COOP in Hoogmade. In 2022 kwam het nieuws naar buiten dat COOP en Plus gefuseerd zijn en dat de Hoogmadese COOP onder het merk Plus verder zouden gaan. Maar dat bleek niet door te gaan. “Er was nog geen concept voor ons soort buurtsupermarkten. Het is niet haalbaar om ons soort concept voort te zetten. In november dacht ik: ‘We trekken de stekker eruit’. Toen kwam Marco Elstgeest van de Dorpsraad Hoogmade naar me toe en nodigde ons uit voor een gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dat heeft geleid tot een lichtpuntje; we kunnen nu kijken hoe de supermarkt behouden kan worden.”

Een zoektocht is gestart naar supermarktformules die wél financieel gezond kunnen blijven bestaan in een dorp als Hoogmade. Joanna: “ We hebben twee formules gevonden die heel graag met ons in zee willen gaan. Er zijn een paar hobbels, zoals onder andere de huur die heel hoog is. Mijn man en ik vroegen ons af of we na ruim dertien jaar als ondernemers een nieuwe financiering aan willen gaan, maar we hebben besloten om als ondernemers te stoppen. Maar we gaan dit stokje goed overdragen: er zal een leuke nieuwe ondernemer komen om de supermarkt in Hoogmade voort te zetten.”

Stichting Behoud Supermarkt

Een dorp zonder supermarkt is een dorp zonder toekomst. Voorzitter Hein de Groot van de Dorpsraad Hoogmade liet weten, wat er gaat gebeuren om ervoor te zorgen dat Hoogmade toch een supermarkt kan behouden. “We hebben de Stichting Behoud Supermarkt Hoogmade opgericht. We willen linksom of rechtsom beijveren dat de supermarkt blijft. Er moet iets gebeuren met betrekking tot de hoogte van de huur en we moeten nog heel veel overleggen met de nieuwe winkelketenfranchise die de supermarkt gaat overnemen. We hebben van Joanna en Jan-Willem de toezegging gekregen dat zij blijven tot de nieuwe huurder er is. Er komt dus geen supermarktloze periode.”

De voorzitter riep wel de inwoners op om hun dagelijkse boodschappen te blijven doen in hun eigen dorp. “Als mensen hier geen boodschappen doen kan de supermarkt niet bestaan. Daarnaast pleiten we richting de gemeente voor meer woningbouw ergens in de polder. Over vijftig jaar zal het aantal inwoners van Hoogmade verdubbeld zijn. De gemeente moet een studie laten maken naar de mogelijkheden. Dat kan leiden tot een plan waar iedereen achter staat en door de jaren heen kan worden ingevuld.”

Wethouder Gerben van Duin reageerde op de ontwikkelingen over een nieuwe supermarkt en hij had ook ideeën hoe dat zou kunnen worden ingevuld. “In Leimuiden wordt een zwembad door vrijwilligers gedragen. Er zijn concepten in Nederland, waar de mensen de handen ineen slaan en de bedrijfsvoering van een supermarkt met elkaar gaan opzetten. Dan gaan inwoners als vrijwilliger gaan werken in die supermarkt.” Gaat het college ook helpen als vrijwilliger? De wethouder lacht: “Bij wijze van spreken!” Op de vraag of Hoogmade als dorp wel bestaansrecht heeft zonder supermarkt, stelt Van Duin: “Een supermarkt hoort er thuis, maar ik snap de uitbater ook. We kunnen met z’n allen voor elkaar krijgen om een supermarkt te behouden, maar dan moeten de inwoners wel hun boodschappen doen op het plein.”