Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

"Hackers moeten hard werken voor hun geld"

Endema Keijzers Verzekeringen organiseert congres over cybercrime

JOEP DERKSEN

Het is voor ondernemers tijd om met de harde realiteit geconfronteerd te worden. De échte bedreiging voor ieder bedrijf is niet brandgevaar of fysieke diefstal, maar digitale criminaliteit. Oftewel: cybercrime. Endema Keijzers Verzekeringen organiseert op donderdag 1 februari 2024 een Cyber Security Congres voor alle ondernemers die willen weten hoe ze hun bedrijf cybercrimeproof kunnen maken.

Het onderwerp ‘cybercrime’ ligt Ed Keijzers, eigenaar van Endema Keijzers, na aan het hart. “De kans, dat je als onderneming getroffen wordt door cybercrime is 8.000 keer groter dan dat er brand uitbreekt. Terwijl iedere onderneming een brandverzekering heeft. Een gemiddelde bedrijfshack levert een schadepost op van 250.000 euro. Dit kan een grote impact hebben op een bedrijf.”

Tegenwoordig is de kans groot, dat je als bedrijf door digitale criminelen aangevallen wordt. Eén op de vijf bedrijven heeft er al mee te maken gehad: van eenpitters tot MKB-ers en multinationals. Ed tipt: “Vaak worden nieuwe medewerkers als eerst benaderd. Dan krijgen ze bijvoorbeeld een email dat lijkt op de mail van hun baas, waarin ze gevraagd worden om een bedrag over te maken. Ook op allerlei andere manieren worden bedrijven slachtoffer van cybercrime. Met dit congres willen we ondernemers nog meer tips geven en uitleggen hoe je jezelf beter tegen deze vorm van criminaliteit kunt beschermen.”

Natuurlijk kun je jezelf verzekeren tegen cybercrime, zeker bij Endema Keijzers, het verzekeringsbedrijf dat al 77 jaar bestaat en drie kantoren heeft in Haarlem, Hillegom en Nieuw-Vennep. Tot hun clientèle behoren 2.000 bedrijven en 12.500 particulieren. Maar de beste verzekering tegen cybercrime is het voorkomen ervan, zo vindt ook Ed. “Voor de risico’s die overblijven, sluit je de cybercrime-verzekering af. Wij willen partner zijn voor onze klanten en met behulp van dit congres helpen we ondernemers om door preventie zoveel mogelijk cybercrimegevaren te voorkomen.”

Hij vervolgt: “De deelnemers aan dit congres kunnen we in contact brengen met cyber-specialisten die een persoonlijk bedrijfsprofiel van jouw onderneming maken, waar het gaat om het gevaar om slachtoffer te worden van cybercrime. Ook MKB-ondernemers kunnen zo zien hoe ze ervoor staan. Het is dus niet alleen betaalbaar voor grote ondernemingen, ook kleinere bedrijven of ZZP’ers hebben toegang tot deze diensten. Daarnaast brengen we ondernemers in contact met organisaties, die trainingen opzetten voor medewerkers, zodat zij ook bedrevener worden om cybercrimepogingen op te merken.”

Eerste stap om je te beschermen

Ed laat zijn telefoon zien: uiteraard maakt hij gebruik van een tweestapsverificatie. “Kun je het jezelf voorstellen, dat er nog steeds ondernemers en medewerkers zijn, die dit niet standaard hebben ingeschakeld?! Een tweestapsverificatie voor het inloggen op je mobiel is de eerste stap om je organisatie te beschermen tegen cybercrime!”

Wie getroffen wordt door een cybercrime aanval hoeft niet direct in paniek te raken, zo maakt Ed duidelijk. “Bijna altijd wordt vergeten, dat hackers echt hard moeten werken voor hun geld. Nadat ze bij een organisatie digitaal inbreken, hebben ze nog niet alle toegangsrechten om bij de waardevolle bestanden te komen. Gemiddeld is een hacker nog zo’n acht weken bezig om te achterhalen wat ze willen hebben. Dus als je gehackt bent, heb je nog een aantal weken de tijd om actie te ondernemen voordat de problemen écht ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld door het installeren van een softwaretool, die hackersactiviteiten detecteert. Zo’n tool signaleert afwijkende activiteiten, zoals het beschadigen of encrypten van back-up bestanden.”

Afwikkeling

Het Cybercrime Security Congres vindt plaats op donderdag 1 februari 2024 in Haarlem. Tijdens dit congres vertelt o.a. een gehackte ondernemer over zijn ervaringen. Deze ondernemer werd namelijk gehackt en vertelt collega-ondernemers wat voor een enorme impact dit op zijn bedrijf heeft gehad. De hack gebeurde anderhalf jaar geleden, waarbij de ondernemer gechanteerd werd om bitcoins te betalen. Nog altijd is dit bedrijf bezig met de afwikkeling van die hack.

Gratis aanmelden?

Via www.endemakeijzers.nl kunnen ondernemers zich hiervoor alvast gratis inschrijven. Jezelf aanmelden per email (info@endemakeijzers.nl) kan natuurlijk ook. Het congres is voor iedereen vrij toegankelijk. Na inschrijving ontvangen de deelnemers verdere informatie.

Ed tipt iedere ondernemer om hier naar toe te gaan. Iedere ondernemer moet namelijk goed voorbereid zijn op haar/zijn digitale toekomst. “Momenteel heeft nog geen 10% van onze klanten een cybercrimeverzekering. Daar maak ik me wel zorgen over. Een cybercrime-verzekering is goed betaalbaar en biedt naast dekking van financiële schade ook hulp en begeleiding na een hack. Iedereen weet wie je belt bij brand maar wie bel je na een hack? Ook daar biedt deze verzekering een oplossing voor! Ik ben er niet om de wereld te verbeteren, maar we organiseren dit congres wel om ondernemers te informeren hoe je cybercrime kunt voorkomen. En we weten allemaal: voorkomen is zoveel beter dan genezen!”

Het Cyber Security Congres is een ‘must-visit’ voor iedere ondernemer: of je nu ZZP-er, MKB-er of multinationale ondernemer bent. Ed sluit af met nog een tip: “Zet niet zomaar bedrijfsvideo’s van jezelf op YouTube. Tegenwoordig is er software die in 2 uur tijd jouw stem en mimiek zó kan kopiëren, dat het lijkt of jij in een persoonlijk bericht opdracht geeft om bijvoorbeeld een betaling uit te voeren.”

Endema Keijzers Verzekeringen
Leidsevaart 16
2013 HA Haarlem
E: info@endemakeijzers.nl
W: www.endemakeijzers.nl