Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2006

Scholieren maken Voorhout maximaal schoon

Voorhout – In het kader van de actie ‘Teylingen Maximaal Schoon!’ ruimden leerlingen van groep 8 van de basisscholen Regenboog en Andreas op 17 mei de troep van de straten van Voorhout op. Afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden benaderde deze scholen met het voorstel om de leerlingen te laten ervaren hoeveel afval er dagelijks uit de straten moet worden weggehaald. De onderwijsinstellingen hebben zelf ook veel last hebben van zwerfafval, onder meer veroorzaakt door hangjongeren en waren zeer enthousiast over dit initiatief. Gehoopt wordt dat deze actie de jeugd zelf laat nadenken voordat er in de toekomst afval op straat gegooid wordt.

door Joep Derksen


De 90 kinderen verzamelden zich bij het gemeentehuis, waar ze een oranje hesje, een coole pet, gave werkhandschoenen en een niet zo hippe grijparm uitgereikt kregen. Onmiddellijk werd een beroemde science fiction-serie nagespeeld, met de grijparmen als denkbeeldige lichtzwaarden. Een van de jongeren, Koen, noemde het: “Star Wars, return of the trash”.

De leerlingen werden snel tot de orde geroepen en de wethouder, Gerrit van der Meer, kon aan zijn korte speech beginnen. Kern van zijn betoog was de volgende uitspraak: “We staan hier voor het gemeentehuis en wat we hier doen is heel veel praten. Jullie gaan vandaag niet praten, maar jullie nemen actie!” Tegenover de pers verklaarde de wethouder: “Dit soort dingen zijn leuk om te doen: het zijn de krenten in de pap van mijn werk. Door de kinderen vandaag het afval te laten opruimen, zullen ze hopelijk in de toekomst niet meer hun rommel laten slingeren. Kinderen kun je nog opvoeden, maar bij volwassenen is dat wat moeilijker. Daarom is het ook zo jammer dat er geen enkele school in Sassenheim zich heeft aangemeld voor dit prachtige initiatief. Hopelijk is dat volgend jaar anders.”

De kinderen verspreidden zich over het hele dorp en gooiden alle troep die ze vonden in de meegenomen vuilniszakken. Veel papier, plastic en blikjes, maar ook een handdoek, een jas en zelfs vijf Eurocent werden gevonden. In totaal niet minder dan 240 kg werd in een uurtje afval rapen van de Voorhoutse straten geraapt.

De kinderen hadden wel een beloning verdiend en na afloop kregen ze een aandenken: een pennenbakje in de vorm van een vuilniscontainertje. Ook mochten ze de pet en de werkhandschoenen houden. De deelnemende scholen ontvingen als dank voor hun medewerking ook 5 grijpers en 5 hesjes, zodat de leerlingen er later nog veelvuldig gebruik van kunnen maken op hun eigen schoolplein.