Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2006

Avond poseren vooral een leuke ervaring

‘Iedereen kan model worden’

Sassenheim – Fotoclub De Bloembollenstreek organiseert regelmatig avonden waarbij amateur-modellen worden gefotografeerd met een tweeledig doel. De modellen krijgen gratis foto’s en de fotografen kunnen hun verschillende camera-instellingen beoefenen. Afgelopen dinsdag hield de Portretgroep van de fotoclub weer een bijeenkomst en twee personen waren het middelpunt van de belangstelling.

Joep Derksen

De fotoclub bestaat al 51 jaar en heeft momenteel circa 35 leden die elke dinsdagavond bij elkaar komen in verschillende samenstellingen. Naast de mensen die landschapsfotografie beoefenen, zijn er ook groepen voor architectuurfotografie, digitale foto’s en de portretgroep.

Een beetje bedremmeld kwam het eerste model, Judith Weijer (38) binnen. Ze werkt bij de KLM ticket office op Schiphol en vindt een avondje model zijn ‘vooral een heel leuke ervaring’. Een vriend van haar had haar overgehaald om voor de camera’s te staan en ze vond het fijn dat ze dan ook wat foto’s mee naar huis kreeg. In een ver verleden, toen ze acht jaar oud was, heeft ze wat modellenwerk verricht, maar later hield ze zich bezig met het ‘echte leven’. Het andere model is Martijn Zijlstra (16 jaar). Zijn moeder, Thea, vertelde wat Martijn’s beweegredenen waren om te portretteren: ‘Hij doet het voor zijn moeder. Hij zei: ‘Als ik jou daar een plezier mee doe, dan doe ik dat.’
Expressie
Jisk Koopmans legt uit: ‘Iedereen kan model worden. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, maar om je expressie. Een man met een wilde bos haar is net zo interessant om te fotograferen als een professioneel model. De bedoeling van deze avond is, dat de fotografen verschillende kleurentechnieken uitproberen, om zo tot verrassende resultaten te komen. Iedere fotograaf bepaalt de eigen poses en die poses zijn weer afhankelijk van de kleding die gedragen wordt. Iemand die chique kleding draagt, gaat er anders bijstaan dan een persoon die in zijn vrijetijds kloffie voor de camera staat.
Belichting
De fotografen gaan beginnen en Judith staat in een elegante zwarte galajurk voor een grote, helle lamp. Als eerste moet ze haar gezicht alle kanten opdraaien voor de juiste belichting. Met een afwachtende, ietwat vragende blik laat ze de dingen op zich afkomen. Gevraagd hoe ze zich voelt, zegt ze laconiek: ‘Ik voel me niet echt als Maxima: om voor de camera’s te staan, is niet raar of zo.’

Terwijl de ene cameraman druk bezig was te fotograferen, was de ander aan het worstelen met zijn apparaat. ‘Je wordt niet goed van al die techniek’, verzuchtte hij. ‘Je kunt de camera’s op ontzettend veel manieren instellen, maar je doet dat vaak net op de verkeerde wijze!’

Koopmans nodigt iedere amateur-fotograaf, jong en oud, uit om vrijblijvend langs te komen op een van de groepsavonden. Voor meer informatie: j.koopmans@net.hcc.nl.