Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2007

"Vechten tegen de zee wordt zeker een jaarlijkse traditie"

Jeugd, zakenlui en ambtenarij houden water tegen

NOORDWIJK – Meer dan 800 politici, kinderen, zakenlieden en ambtenaren verzamelden zich woensdag 15 augustus voor deelname aan het project “Vechten tegen de zee”. Tachtig teams bestaande uit tien personen kregen twee uur de tijd om een zo goed mogelijk kustverdedigingswerk op te bouwen. De opkomende vloed bepaalde vervolgens de winnaar, want de vlag die het langste overeind bleef, bepaalde het winnende team. Ook voormalig minister van vreemdelingenzaken en huidig Tweede Kamerlid Rita Verdonk had als captain van het VVD-team de spade opgepakt.

Door Joep Derksen

Arjan de Ridder (19) is een van de vrijwilligers die de competitie in goede banen leidde. Hij legt uit: “Het project ‘Vechten tegen de zee’ wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. De teams bouwen op 25 meter vanuit de vloedlijn een zo hoog mogelijke berg zand en plaatsen daar een vlaggenmast op. Er mag geen gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen zoals houten balken om het zand bij elkaar te houden. Om half vijf worden de vlaggenmasten geplaatst in de zandbergen: de vloed zorgt ervoor dat de bouwwerken in elkaar zakken en wanneer de vlag het water raakt, is het einde verhaal.”


Een van de teams bestaat uit Noordwijkse VVD-politici, die onder aanvoering van Rita Verdonk de strijd met de zee aangaan. Ze was graag bereid in te gaan op het verzoek van gemeenteraadslid René Kamphuis om als teamcaptain leiding te geven aan het VVD-team. Verdonk vertelt voorafgaand aan de competitie: “Ik vind het voor Noordwijk fantastisch dat de kustversterking eindelijk gaat plaatsvinden. Meer ruimte voor de kust is zeer belangrijk voor de toekomstige generaties.” Staat het VVD-team achter haar? De oud-minister lacht: “In ieder geval vandaag staat het team achter me!”

Medewerkers van Hoogheemraadschap Rijnland, die als projectgroep de kustversterking gaan aanpakken, hebben zich voor de gelegenheid in klassieke gestreepte badgastpakken uitgedost. Jana Steenbergen legt uit: “We moeten toch in stijl scheppen!” Medeschepster Caroline Weber vult aan: “Dit is een goed initiatief om het belang van een goede kustverdediging te laten zien!”

Marleen Metzlar zit iets verderop met familie en vrienden die Team Kaag vormen: “We waren dit jaar nog niet naar het strand gegaan en zeiden tegen elkaar: deze dag is een mooie gelegenheid: het is nu of nooit. We wonen allemaal op een eiland en ik kan je vertellen dat het eilandgevoel fantastisch is.” Gaat het Team Kaag voor de eerste prijs van 500 euro? Politiek antwoordt ze: “We zullen zeker veel plezier hebben!”


Wethouder Leendert de Lange is razend enthousiast over het succes van het evenement: “Dit is de eerste keer dat het georganiseerd wordt, maar het wordt zeker een jaarlijkse traditie: wij als gemeente ondersteunen dit initiatief van harte, want het geeft op een uitstekende manier de serieuze achterliggende gedachte aan: kustverdedigingswerken worden constant door de zee bedreigd.”