Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 december 2007

Amnesty Teylingen voert actie

Handtekeningen inzamelen tijdens kerstmarkt

WARMOND – De werkgroep Teylingen van Amnesty International was tijdens de kerstmarkt aanwezig om met het inzamelen van handtekeningen steun te verkrijgen voor de in de gevangenis gezette journalist Sakit Zahidov. Zahidov (47) is vader van vijf kinderen en schrijft een satirische column in de oppositiekrant ‘Vrijheid’ in Azerbeidzjan. Hij zit nu een gevangenisstraf uit van drie jaar, als gevolg van een rechtszaak waar geen buitenstaanders werden toegelaten.

Medeoprichtster van de Teylingse afdeling, Anjo Gijsen, vertelt: ‘Onze afdeling bestaat zo’n anderhalf jaar en we zijn begonnen als een groep enthousiaste collectanten, verspreid over de drie kernen. Voor de 10 december actie van Amnesty staan we op de kerstmarkt in Warmond, maar we hebben iedere keer een andere actie in een andere kern. Onze schrijfacties lopen heel goed en ook verkopen we vandaag veel kerstkaarten. In Voorhout en Sassenheim hebben we al in totaal 90 collectanten lopen, alleen zouden we nog meer collectanten in Warmond willen hebben.’

Over de Azerbeidjaanse journalist vertelt Gijsen: ‘Deze schrijfactie is opgezet voor alle politieke gevangenen in Azerbeidzjan. Regeringen vinden namelijk altijd wel een reden om iemand gevangen te zetten. Amnesty houdt deze kaartactie, zodat de gevangenen weten dat er mensen met hen bezig zijn en ze meer hoop krijgen dat het goed komt.’

Tot slot: kan Gijsen de naam noemen van de journalist? Ze is even stil, loopt vervolgens naar de kraam en pakt een van de vele kaarten op waarop mensen hun handtekening kunnen zetten. ‘Ik zal je zeggen waarom ik de naam niet weet, want die is onuitspreekbaar’, verontschuldigt ze zich. ‘Kijk maar, kun jij dit opzeggen?’, wijst ze naar de tekst ‘Biz Sizin Haqqinizda Fikirlashirik. Dit bleek echter te betekenen ‘We denken aan je’, zo laat de Nederlandse tekst eronder weten.