Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2008

Hans Bet irriteert politieteamchef

LISSE – Peter Koot, Politieteamchef Lisse/Hillegom, presenteerde de resultaten van de politie tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op woensdag 12 maart. De commissieleden debatteerden over de inzet van de politie bij de proef met vrije sluitingstijden.

Commissielid Marianne Entrop (VVD) opende de discussie: ‘Komen er alleen wijkagenten beschikbaar en zijn rondrijdende agenten van de baan?’ Koot antwoordde: ‘Als u dat denkt, dan is het u niet helemaal helder uitgelegd. Dit zijn ontwikkelingen die nog besproken moeten worden in het districtscollege. Het blijkt dat het lastig is om met lokaal toezicht de problemen in de horeca op zaterdagnacht te kunnen managen. We willen met een andere methodiek optreden: met een grotere inzet vooraf inzetten. Van Lisse staan we twee mensen af, die meer regionaal gaan optreden. Dus als er wat speelt, beschikken we over grotere politie-eenheden. Dit doen we omdat is gebleken dat de veiligheid van collega’s bij uitgaansgelegenheden zwaarder onder druk staat, door een combinatie van alcoholgebruik en massa’s die tegelijk migreren.’

Commissielid Hans Bet (PvdA) was het niet eens met deze ontwikkeling: ‘Er zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente, horecaondernemers en politie en contracten zijn ondertekend. Deze contracten moeten worden nagekomen, anders is de betrouwbaarheid van de overheid in het geding.’ Koot: ‘Vorig jaar heb ik al gezegd dat ik nooit de zekerheid kon geven dat we altijd aanwezig konden zijn. Want als er elders iets ergers gebeurt, heeft dat altijd de prioriteit. U hebt een redelijke zekerheid dat hier een noodhulpauto rondrijdt, tenzij er elders iets is. Het irriteert mij dat u roept dat wij ons niet aan de overeenkomst houden. We zijn er ieder weekend en de komende weekenden zijn we er ook. We hebben een auto en wijkagenten en wellicht wordt het iets anders ingezet. Als je kijkt naar ons team van 60 mensen, heeft een aantal het heel moeilijk gehad met de horecadiensten omdat ze zich niet veilig voelden. Ik heb de zorg dat de politieagenten veilig kunnen werken. Die dienders zijn ook jongens en meisjes die net van school afkomen en kunnen uw zoon en dochter zijn. Als je hen de horeca instuurt om orde te houden, dan vraag je nogal wat van de dienders. Ik ben ervoor verantwoordelijk dat zij hun werk veilig kunnen doen en weer thuis kunnen komen.

Bet bond in: ‘Ik wil me verontschuldigen als u denkt dat ik zeg dat de mensen hun werk niet goed doen, maar ik zit hier ook voor de burgers.’ Koot besloot: ‘Er staat in de overeenkomst dat we toezicht houden, maar we willen er op een andere manier mee om kunnen gaan. Dit is in het belang van onze collega’s en de burgers op straat. We willen voorkomen dat er te weinig agenten zijn om op te kunnen treden.’