Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

Natuur Avontuur voor een beter begrip van de zeewereld

NOORDWIJK – Al tien jaar organiseert Theodoor Braaksma de jaarlijkse zeelessen voor de scholen in Noordwijk, Katwijk, Valkenburg, Rijnsburg en, sinds dit jaar, Noordwijkerhout. Natuur Avontuur zorgt er voor dat de jonge generatie kinderen in direct contact komt met wat er in de zee leeft en beweegt.

Dinsdag 20 mei wijdde Braaksma (52) de leerlingen van twee Noordwijkse scholen in over het zeeleven. Eerst trekken hij en de kinderen een heel groot sleepnet door het water van de Noordzee. Vervolgens worden de gevangen garnalen, visjes en krabben in een grote bak gedaan. De kinderen kunnen de diertjes met hun eigen ogen zien en Braaksma geeft uitleg over wat de waterdieren eten en hoe de voedselketen in elkaar zit.

Hij vertelt hierover: ‘Ik laat de kinderen vooral zoveel mogelijk zelf ontdekken. Uitgangspunt van Natuur avontuur is dat mensen het beste op een avontuurlijke manier kunnen leren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen van de kinderen, dus ook de kneusjes of de wat angstige kinderen, naar huis gaan met het gevoel: dat was geweldig en ik ga met een positief gevoel rijker naar huis. Die ervaring is belangrijk, zodat ze begrijpen hoe de ecologische verbanden met elkaar liggen: wie eet wat, hoe zit de voedselketen in elkaar. Ze hoeven van mij echt niet te weten wat het verschil is tussen een schol en schar. Dinsdag begeleidde ik de kinderen van groepen 6,7 en 8 van twee basisscholen uit Noordwijk; het was een fantastische dag. Schrijf je overigens ook even op dat ik al die tien jaar een heel plezierige samenwerking en medewerking heb gehad met de Noordwijkse Reddingsbrigade?’

Hij vertelt over het belang van Natuur Avontuur, dat hij in opdracht van de gemeenten geeft: ‘Vaak zitten mensen niet bij de natuur en moeten ze daarvoor naar de Veluwe rijden. Maar als je in deze buurt iets verder kijkt dan de kassen en wel richting zee, dan zie je daar het grootste natuurgebied ter wereld. Onder water is het een wereld op zichzelf dat fascineert en boeit.”

Nadat de vangst uit het visnet bekeken is, wat gebeurt er dan? ‘Die kinderen vinden het zonder uitzondering altijd jammer dat wanneer de schooltijd stopt, we de netten en alle andere spullen moeten opruimen. Alles wat we in de netten vangen, gaat zoveel mogelijk en voorzichtig terug de zee in.’

W:
www.natuuravontuur.com.