Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2008

Sassenheim zet groenste beetje voor

SASSENHEIM – De groene eer van Teylingen stond vrijdag 11 juli op het spel. Nadat het gemeentebestuur het dorp Sassenheim had aangemeld als kandidaat voor de titel ‘Groenste dorp van Nederland’, bracht deze dag een strenge jury van de Stichting Entente Florale Nederland een bezoek aan de titelkandidaat. Negen gemeenten strijden dit jaar voor deze eer.

Door Joep Derksen

Wethouder Bert Homan en Beleidsmedewerker Groen Peter Quist werden bijgestaan door een handvol ambtenaren die de acht juryleden op de voet volgden tijdens hun wandeling door de kern van Sassenheim. Voorafgaand aan en gedurende de wandeltocht konden de vele vragen van de juryleden beantwoord worden.

Juryvoorzitter Gerard de Wagt legt tijdens de wandeling uit: “Wij letten op 29 criteria en daarom bestaat de jury uit allerlei mensen die ieder hun eigen specialismen hebben. Bijvoorbeeld waar het gaat om Ruimtelijke Ontwikkeling, groen, milieu, scholing of recreatie. We kijken met name naar de visie van de gemeente, haar plannen en de wijze hoe en of deze plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het groen is namelijk van de inwoners en niet van de gemeente.”

Van het gemeentehuis loopt de groep via de Horsten, volgens Homan de “enige flatgebouwen die in Sassenheim staan” richting Park Rusthoff. Onderweg wijst het ene jurylid een ander op niet verwijderd onkruid tussen de stoeptegels. Betekent dit euvele feit strafpunten voor Sassenheim? “Nee hoor. Het is echt niet zo dat we vallen over een stoeptegel die los ligt, want we kijken naar het grotere geheel. Zou het zijn dat er maar een enkele stoeptegel op z’n plek ligt, dan levert dat wel minpunten op.”
In Park Rusthoff wordt het gezelschap, na een gloedvolle speech over de recente geschiedenis van dit vernieuwde park, meegetroond naar de schooltuin. Tientallen kinderen zijn druk in de weer om hun aubergines, meloenen en wortels uit de grond te halen. Duidelijk was dat veel vrijwilligers keihard gewerkt hadden om, in samenwerking met de gemeente, het groene gezicht van Sassenheim zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Of dit ook het gewenste resultaat heeft, de eretitel ‘Groenste Dorp’, daarover laat De Wagt zich niet uit. “Op 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.”