Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2008

Luiers mogen voortaan bij het normale afval

Gemeente stopt proef mede om financiële belangen

LISSE – De proef met het gescheiden inzamelen van luierafval is definitief verleden tijd. De gemeente vindt de kosten van de milieuvriendelijke scheiding niet opwegen tegen de resultaten, zo maakte wethouder van financiën Bas Brekelmans (VVD) dinsdag 8 juli bekend.

Eind vorig jaar stopte het bedrijf Knowaste al met de gescheiden inzameling, waarna de gemeente aan Van Gansewinkel vroeg om de milieuvriendelijke afvalverwerking van de luiers op zich te nemen. Van Gansewinkel deed dit door de luiers naar de organisatie Orgaworld in Lelystad te vervoeren, waar een en ander vergist werd. Brekelmans: die vergistingsmethode is iets minder milieuvriendelijk als bij het proces van Knowaste. Dit gegeven, gecombineerd met de hoge kosten die de gescheiden inzameling met zich meebrengt, is voor ons de reden om met de gescheiden inzameling van de luiers te stoppen.’

In totaal is er voor ongeveer 26.000 kg aan luiers apart ingezameld; ‘Een hele hoop kinderen hebben hieraan meegeholpen’, grapte Brekelmans. De kosten voor de gescheiden verwerking van deze luiers bedragen voor de gemeente 8.136 euro, dat is ruim 4.700 euro meer dan wanneer die luiers met het gewone afval mee zouden worden verwerkt. Het milieu lijkt hier dus de dupe te worden van de geldelijke belangen. Ook de kinderdagverblijven, die hard hadden meegeholpen om van de gescheiden inzameling een succes te maken, waren niet gelukkig over het stopzetten van deze proef. Brekelmans erkent dit: ‘Het is heel jammer, ook omdat de kinderdagverblijven gunstig reageerden. Maar het effect van de vergistingsmethode weegt niet op tegen het geldelijke verschil. Desalniettemin willen we als gemeente in de toekomst zoveel mogelijk afval gescheiden inzamelen. Dat staat ook in het nieuwe gemeentelijke milieubeleidsplan.’
Op de vraag of het college dan al nagedacht had over een milieuvriendelijk project dat kan worden opgezet met de vrijgekomen gelden, nu de gescheiden luierinzameling niet meer doorgaat, antwoordde Brekelmans ontkennend.