Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2008

Seinen op groen voor afstoten Openbare Werken

Adviezen OR grotendeels opzij gelegd

LISSE – De ‘verzelfstandiging’ van de gemeentelijke afdeling Openbare Werken blijft de gemoederen bezig houden. Het advies van de Ondernemingsraad (OR) om (nog) niet over te gaan met het afstoten van de afdeling Openbare Werken, tenzij aan een aantal door hen gestelde voorwaarden wordt voldaan, wordt grotendeels door het college van burgemeester en wethouders terzijde gelegd.

Een ambtelijke notitie geeft inzicht in de woordenstrijd die gaande is tussen de OR en het college. ‘Als er een keuze moet worden gemaakt tussen het uitbesteden van de afdeling Openbare Werken naar De Meerlanden of een andere organisatie, dan gaat de voorkeur van OR uit naar De Meerlanden.’ De OR komt echter met het advies (nog) niet over te gaan tot uitvoering van het voorgenomen besluit, tenzij aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

De OR wil onder meer de gegevens over kwantiteit en kwaliteit van de openbare ruimte laten inventariseren. Vervolgens zou De Meerlanden moeten laten zien dat zij een ‘hogere kwaliteit voor dezelfde kosten of dezelfde kwaliteit tegen lagere kosten’ kunnen realiseren. Ook moeten er baangaranties voor al het betrokken personeel zijn. De Meerlanden zou verder moeten aangeven een ‘volwaardige speler’ te worden op het gebied van integraal beheer.

Het ambtelijk advies stelt echter niets in een vervolgonderzoek te zien. ‘Voor De Meerlanden is de huidige kwaliteit het uitgangspunt geweest voor het opstellen van de offerte. Verder is uitbesteding bij De Meerlanden € 470.000 goedkoper dan interne verzelfstandiging.’ Over de baangarantie: ‘Er is de medewerkers toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Ook heeft De Meerlanden toegezegd en schriftelijk bevestigd dat zoveel mogelijk het principe van “mens volgt werk” zal worden gehanteerd.’ De ambities van De Meerlanden om een volwaardig speler te worden worden wel bevestigd met een door hen afgegeven schriftelijke verklaring.

Het ambtelijk rapport besluit: ‘Alles afwegend komt de OR met een aantal vragen over meer informatie en meer (gedetailleerdere) zekerheden voor het personeel. Inhoudelijk over de richting is er begrip voor uw voorgenomen besluit. Ik stel dan ook voor om uw voorgenomen besluit om te zetten in een definitief besluit.’