Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juli 2008

“Valent komt nog terug op haar beslissing”

STREEK – Na ruim vijf jaar neemt Jan Kiewiet afscheid als regiomanager van Valent. In die tijd heeft hij grote en kleine projecten met goed gevolg opgezet en hij is klaar voor een nieuwe uitdaging. Zijn oude werkgever kan de borst natmaken, want Kiewiet zet zich voor de volle 100% in voor het bedrijf BenT; een concurrent op het gebied van de extramurale gezondheidszorg. De 48-jarige Kiewiet heeft de energie van een 25-jarige en baseert zijn besluiten op een visie die hij heeft: “Ik wil het ondernemerschap invoeren in de gezondheidszorg.”

Door Joep Derksen

Als regiomanager was Kiewiet verantwoordelijk voor twee intramurale vestigingen, Jeroen in Noordwijk en De Wilbert in Katwijk, en vijf extramurale locaties voor verpleging en verzorging. “Het bouwplan voor de Jeroen was gestagneerd en in 2003 zat er nog geen paal in de grond. We hebben de oude plannen uit 1999 aangepast aan de moderne eisen en in 2007 begon de bouw daadwerkelijk. Er staat in november van dit jaar een modern wooncentrum met onder meer thuiszorg, jeugd- en gezondheidszorg, een huisarts, apotheek, rouwcentrum en kapel.” Over De Wilbert: “Er bestonden plannen voor uitbreiding van de afdeling psychogeriatrie: dat zouden lange gangen en kleine kamers moeten worden. Ik was echter geïnspireerd door de kleinschalige zorg en heb samen met de architect woningen gecreëerd waar zes mensen wonen en vanuit hun woonplek worden begeleidt. Op het terrein van De Wilbert kon zo een dorp gecreëerd worden waar mensen kunnen winkelen, koken, wonen en leven. In maart 2009 start de bouw hiervan.”

Fusie

Sinds 1 januari van dit jaar is Valent bestuurlijk gefuseerd met WWZ en Marienstaete en vanaf 1 januari 2009 zal de feitelijke fusie tot stand zijn gekomen. Gevolg hiervan was, dat de functie van regiomanager per 31 december komt te vervallen. Hoewel Kiewiet ervan overtuigd was dat hij wel binnen de organisatie een andere functie zou krijgen, richtte hij zijn blik naar buiten: “Ik wil extern gericht bezig zijn.” Hoe voelde Kiewiet zich toen hij hoorde dat de functie van regiomanager kwam te vervallen? “Dat was enorm teleurstellend en ik was er eerst ook boos over. Natuurlijk moet de raad van bestuur keuzes maken over hoe ze de nieuwe organisatie opzetten. Mijn functie kwam daarbij te vervallen, maar ik denk dat Valent terugkomt op de beslissing om de schakel van regiomanager te laten vervallen. Er moet een verbinding zijn tussen de raad van bestuur en de organisatie en ook tussen de organisatie en de markt. Die schakel is de regiomanager. Ik stap met gemengde gevoelens op bij Valent, want je laat een fantastische organisatie los die groot is.”

Visie

Bij zijn nieuwe werkgever BenT, een landelijke aanbieder op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, krijgt Kiewiet echter volop de ruimte om zijn visie te ontwikkelen. “Ik zie grote mogelijkheden voor ondernemerschap in de zorg. Wat dat betreft ben ik een rebel in de gezondheidszorg en BenT ga ik landelijk uitbreiden. De geestelijke gezondheidszorg is namelijk een heel aantrekkelijke markt waar het ondernemerschap een plaats moet vinden.”

Schakel
Wat denkt Kiewiet dat de toekomst van Valent zal zijn? “Door het groter worden middels de fusie zal die organisatie langere tijd intern gericht zijn, waardoor ze de markt uit het oog verliezen. Naast goed management en goed leiderschap is ook belangrijk dat er een band is tussen de organisatie en de markt. Ik denk dat Valent in de toekomst nog een extra schakel plaatst binnen de organisatie. Met het schrappen van de regiomanager maakt Valent in ieder geval een verkeerde keuze, maar ik respecteer die keuze wel. Ik heb een heel plezierige tijd gehad bij Valent en ga er met gemengde gevoelens weg. Ik heb er enorm veel geleerd en als vreemde eend in de bijt toch de ruimte gehad om te mogen ondernemen. Nu wil ik meer ondernemerschap in de gezondheidszorg doorvoeren, zodat er commerciëler gedacht gaat worden.”