Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juli 2008

“Zelfs een biertje smaakte niet meer”

Geen afvallers bij Voorhoutse vierdaagselopers

VOORHOUT – Waar 12% van de deelnemers aan de Nijmeegse wandelvierdaagse afviel door blaren, zweren, spierpijn, peesscheuringen of ander lichamelijk ongemak, weerstonden de zestien leden en betrokkenen van de Scouting Boerhaave alle heuvels, bergen, dijken en ondergronden. Dankzij de steun aan elkaar en de goede onderlinge sfeer kon iedere Voorhouter de glorieuze intocht in de Via Gladiola meemaken. Enkele dagen na deze feestelijke gebeurtenis kijken de deelnemers uiterst tevreden terug op hun prestatie.

Door Joep Derksen

De idee om met z’n zestienen de wandelvierdaagse te lopen is gekomen vanwege een lang gekoesterde wens van Marcel Floor. Al tien jaar zei hij tegen zichzelf en anderen dat hij toch eens een keer de vierdaagse wilde lopen. Dit jaar pakte Roosmarijn Laroo door en ze stimuleerde vijftien mensen om zich samen met Marcel aan te melden. Begin dit jaar werd het trainingsschema gedownload en alle deelnemers liepen wekelijks tientallen kilometers.

En eindelijk was het dan zover: van 15 tot en met 18 augustus liepen acht mensen de 4 x 40 kilometer en de andere acht de 4 x 50 kilometer. Hoe beviel dat? “Niet elke kilometer is even leuk, want je krijgt toch moeie voeten”, zo laat Laroo weten. “Maar overal staan bandjes en blaaskapellen langs de weg en zelfs om 5:00 uur ’s ochtends is het feest in alle dorpen waar we langskomen. Het was goed om het samen te doen, want je kunt met elkaar kletsen of met andere deelnemers. In mijn eentje was ik er in ieder geval niet aan begonnen.”

Minder leuk

Waren er nog minder leuke dingen aan de vierdaagse? “Het is gek, maar de mindere momenten vergeet je snel.” Floor: “Die eerste drie uur in het donker lopen was een drama, maar als je over de helft van de dag was, ging het wel weer. Zeker als dan de zon weer door de wolken kwam. ’s Avonds waren we zo moe dat zelfs een biertje niet meer smaakte en dat gebeurt niet zo snel.” Paul Does, die de vierdaagse als enige van de groep al acht keer volbracht heeft vult aan: “Aan de andere kant maakte de regen die af en toe neerviel de vierdaagse niet zwaarder dan wanneer het 30 graden geweest zou zijn.”

Gaan de Voorhouters volgend jaar weer deelnemen aan dit wandelevenement? “We zouden best wel willen, maar de training kost heel veel tijd. Iedere week ben je namelijk vele uren aan het lopen.” Does: “Ik ga in ieder geval nog twee keer, zodat ik de vierdaagse tien keer heb gelopen.” Maar aan alle vierdaagsemaagden hebben de groepsleden wel een advies: “Het is een aanrader voor iedereen en echt een avontuur. Je moet de vierdaagse een keer gedaan hebben.”

Sponsoractie
De deelnemers Ineke Larod, Brigitta van Velzen, Kees van Velzen, Marieke Faber, Ria Faber, Marjoleine Mosselman, Jenny Vink en Roosmarijn Laroo bedwongen de 4 x 40 kilometer. De langste afstand (4 x 50 km) werd overwonnen door Marcel Floor, Paul Does, Lennart van der Dussen, Juman van der Dussen, Edwin Koster, Rene Zwaan, Bas van der Hulst en Robert Jan Veens. De opmerkelijke prestatie van deze mensen werd zeker mogelijk gemaakt door hun persoonlijke verzorger Jan Willem Laroo. Jenny Vink heeft op eigen houtje een sponsoractie opgezet en liep ruim 800 euro bijeen voor Wereldkinderen, zodat straatkinderen in Bogota bij een vakschool een beroep kunnen leren.