Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2008

“Niet claxonneren bij begraafplaatsen”

KatwijkBinse Truckrun

KATWIJK – Voor de elfde keer wordt zaterdag 23 augustus een evenement georganiseerd dat voor mensen die leven met een handicap garant staat voor de mooiste dag van het jaar: de KatwijkBinse Truckrun. Een vrolijke file van 100 vrachtwagens rijdt door de Bollenstreek, waarbij de verstandelijk gehandicapten in de cabines zwaaien naar de duizenden mensen die langs de kant van de weg staan. Jack Durieux (27) rijdt zaterdag in een Volvo FA 12 en bij hem in de cabine zitten de 16-jarige Martijn Faas en zijn moed Annelies. Ze kijken vooruit op de KatwijkBinse Truckrun: “Overal langs de weg moeten mensen staan en zwaaien naar de gehandicapte bijrijders!”

Door Joep Derksen

Vanwege het voorkomen van verkeersoverlast mogen er maar maximaal honderd vrachtwagens deelnemen aan dit evenement, want anders zouden er veel meer trucks deelnemen. Maar liefst 196 chauffeurs schreven zich dit jaar in voor de honderd beschikbare plaatsen. Durieux is een van hen: “Ik doe hier aan mee omdat het voor die jongens en meisjes een leuke belevenis is om als passagier door de Bollenstreek te rijden. Zo leren ze ook wat het is om in een vrachtwagen te rijden. Enkele jaren geleden stond ik langs de kant van de weg om te zwaaien naar al die trucks die voorbijreden, maar sinds ik het groot rijbewijs heb, zwaai ik naar het publiek.”

Ook Martijn Faas, die autistisch en geestelijk gehandicapt is, kan niet wachten tot het de 23ste is, zo vertellen zijn ouders Annelies en Bram: “De KatwijkBinse Truckrun is een waar feest voor hem en het is een genot om naar zijn gezicht te kijken. In de gehandicaptenwereld kennen ze elkaar allemaal: op zo’n dag zien ze elkaar weer en is het gewoon een groot feest.” De KatwijkBinse Truckrun wordt georganiseerd door de belangenvereniging van verstandelijk gehandicapten PhiladelphiaSupport en de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn. Er is geen minimum of maximum leeftijd voor de mensen die leven met een beperking om aan de KatwijkBinse Truckrun deel te nemen, maar voor Martijn is het “nog maar” de vijfde keer. Zijn moeder: “Ik dorst het nooit an; en was bang dat het te lang voor hem zou duren om een hele dag met een vreemde op pad te zijn. Ik ga echter mee als begeleiding en hij vindt het heel leuk: de rit zelf, maar ook het hoog zitten en kijken naar de mensen. Hij vindt het, net als de andere deelnemers heerlijk om te zwaaien als een koning.”

Claxon

Durieux heeft nu al enkele malen gechauffeurd tijdens deze truckrun: “Het is een feestdag voor hen en je ziet ze echt van een andere kant. Het zijn schatten van kinderen en ze zijn net als wij, alleen effe wat anders. Ze zijn normaal, maar mankeren alleen iets.” Waar iedere deelnemer met een beperking naar uitkijkt, is om de claxon van de truck te laten horen; en dan zo vaak mogelijk. Durieux weet te vertellen: “Ik heb twee originele luchthoorns op het dak, maar er zijn er ook bij die apparaatjes hebben met dierengeluiden of een Turkse fluit. Martijn mag zo vaak als hij wil op de claxon drukken, alleen geven de regels aan dat dit niet mag zijn bij begraafplaatsen en bejaardentehuizen.”

De vrachtwagens rijden in een file en in principe vallen er geen gaten tussen de trucks. Maar dat is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, want als je bekenden ziet, dan wil je nog wel even wat tegen hen roepen. Martijn’s vader Bram: “Hoe meer kennissen de deelnemers zien, hoe gekker ze worden. Zowel de gehandicapten als de chauffeurs zijn altijd heel enthousiast en ik kan het weten, want ik doe ieder jaar mee als ik ingeloot ben. Alle gehandicapten leven echt naar deze dag toe en we willen een groot compliment geven aan de organisatie en de gemeenten waar de trucks doorheen kunnen rijden.”

Zwaaien

Durieux: “Ik wil ook nog even wat zeggen: alle mensen in de Duin- en Bollenstreek moeten langs de weg staan en zwaaien naar de trucks. Dat vinden die deelnemers het allerleukst. Hier in Katwijk is het altijd het drukst wat het publiek betreft, maar vanaf Rijnsburg wordt het allemaal minder qua zwaaiers. Ik hoop dat het dit jaar anders zal zijn. Wel is het ieder jaar fijn om te zien dat aan het eind van de middag op de boulevard in Katwijk het helemaal zwart van de mensen staat.”

Aan het eind van de dag wordt er een groot feest gehouden voor alle deelnemers, met eten en drinken. Uiteraard krijgt iedereen een foto mee om altijd een herinnering te hebben aan dit unieke evenement. Voor meer informatie:
www.oranjeverenigingkatwijk.nl.

De organisatie vraagt het publiek om de KatwijkBinse Truckrun met al hun deelnemers op zaterdag 23 augustus toe te zwaaien op de volgende locaties:

13.20 Valkenburg
13.30 Katwijk aan den Rijn
13.50 Rijnsburg
14.00 Oegstgeest
14.15 Warmond
14.30 Sassenheim
14.50 Noordwijkerhout
15.30 Noordwijk boulevard
15.50 Katwijk gemeentehuis
16.00 Katwijk boulevard