Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 augustus 2008

"Lomp scheppen en de stok zo diep mogelijk in het zand"

Serieuze ondertoon verdwenen bij Vechten tegen de Zee

NOORDWIJK – Oude herinneringen aan Leeghwater kwamen zaterdag 16 augustus boven bij de deelnemers aan de competitie “Vechten tegen de Zee”. Vorig jaar werd dit evenement, waarbij een van zand gemaakt kasteel zo lang mogelijk stand moet houden tegen het wassende water, voor het eerst gehouden. Indertijd was het nog met een serieuze ondertoon: het belang van de kustversterking diende op een speelse wijze tot uitdrukking gebracht te worden. Deze zaterdag was het echter enkel vertier, met hier en daar wijn en bier.

Door Joep Derksen

Vijftig teams van maximaal tien personen participeerden in deze competitie, waarbij tientallen zandkunstwerken werden gecreëerd om ze na enkele uren weer vernietigd te zien worden door de vloed. De kinderen van het team ‘StichtingTegenZinloosGeweld’ kweten zich al snel serieus van hun taak, maar tien in traditionele Duitse klederdracht gestoken deelnemers dronken eerst nog een Rheinwijn voordat ze hun scheppen pakten om hun creatie “Atlanti-Kwal” te tonen. Een geheim wapen had dit team ook, wist een van de deelnemers tussen twee biertjes door te melden: “We gebruiken de dames als afleiding voor de andere teams.”

Even verderop staan een aantal jongemannen gekleed in bikini en hoelarokje. Anne Passchier en Tom Wijnands waren twee van hen: “Wij zijn van ’t Koffiehuis Beach Boys & Girls. Zet je er wel bij dat het van ’t Koffiehuis is?! Nee, we hebben ons niet voorbereid: we gaan lomp scheppen en steken de stok zo diep mogelijk in het zand. Zo hebben we vorig jaar ook de tweede prijs behaald, al scheen dat niet helemaal volgens de regels te zijn.”


Toeter


Ook burgemeester Harry Groen was aanwezig: hij had de eer om met een toeter de strijd tegen de zee te laten beginnen. Enthousiast is hij zeker over het evenement: “Dit is een van de evenementen voor de zomerperiode en gaat voorlopig niet meer weg: we hebben vijftig teams, dus in totaal 500 mensen die hieraan meedoen. Vorig jaar had dit evenement nog een serieuze ondertoon om de kustversterking tastbaarder te maken. Nu is deze versterking afgerond en volgens mij is iedereen er ontzettend tevreden over.” Over het zandsculptuurevenement, dat maandag 17 augustus ten gronde ging: “Hoeveel mensen hiervoor naar Noordwijk zijn gekomen, weet ik niet, maar het viel me wel op dat op dat deel van de boulevard op ieder uur van de dag veel meer mensen langs liepen, dan gebruikelijk. Door het zandsculptuurevenement zijn veel meer kopjes koffie, thee en glazen wijn verkocht: dat is zeker.”

Ingenieus

Ook een landelijke politicus nam deel aan “Vechten tegen de Zee”: VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven schepte dat het een lieve lust was onder toeziend oog van zijn Noordwijkse collega’s en onder leiding van Roberto ter Hark, die met dit evenement zijn vuurdoop beleefde als nieuwe fractievoorzitter. Teeven genoot van de dag: “Voor de start heb ik een rondje hardgelopen om mijn spieren los te maken Ik kom net terug van een vakantie in Florida en daar heb ik al flink geoefend met het maken van zandkastelen.”

Op het strand zelf zijn na een uur fervent scheppen veel verschillende zandvormen te bewonderen. Waar het ene team, zoals de Poolse en Nederlandse medewerkers van Hotels van Oranje, haar “kasteel” zo hoog mogelijk de lucht in wil laten gaan, opereren de leden van het team “Watermanagement” op een iets ingenieuzere wijze: zij wilden het water omleiden door het aanbrengen van golfbrekers aan de voorkant en het creëren van een bassin aan de achterkant, zo informeerde Jacco van der Ploeg. De winnaars van deze editie waren De Zandhappers.