Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2008

“Wereldkampioen museabezoeker”

Gesprek op het terras

WARMOND – De onrust in Georgië, waar Rusland een ouderwets staaltje machtspolitiek lijkt uit te oefenen, die de gedachten aan de dagen van de Koude Oorlog bij de oudere lezers weer naar boven doet komen is het politieke gesprek van de dag. Ook de Nederlandse cameraman die bij een mortieraanval om het leven kwam, doet de gemoederen beroeren. “Kortom, genoeg gespreksstof, lijkt me”, aldus de redacteur. Hij had gelijk: het gesprek met Engel Knoppert (65), die op het terras van Kunstcafe de Galerie genoot van een kop koffie en een sigaar, is aangenaam en uitgebreid. “Je hoort heel veel eenzijdig nieuws”.

Door Joep Derksen

De Sassenheimer Knoppert is geen onbekende in de mediawereld, zo laat hij weten: “Alle lezers kennen me van stand.nl: ik behoor hier tot de vaste kern luisteraars die reageren.” Over zichzelf laat hij weten: “In mijn familie zijn er tien mensen die als voornaam ‘Engel’ heten of hieraan gerelateerd, zoals Engelbert. Ik ben de vijfde Engel.” Waarom heeft Knoppert het terras van Kunstcafe De Galerie uitgekozen om te verpozen? “Hier kom ik heel vaak: eerst ga ik lekker fietsen en dan kan ik hier genieten en kijken naar wat hierbinnen hangt aan culturele zaken.”

Houdt Knoppert het nieuws een beetje bij? “Jazeker! Ik ben een nieuwsjunkie; ik houd niet van fictie, alleen maar van facts. Al moet je wel ontzettend vissen tussen het nieuws, want je hoort heel veel eenzijdig nieuws. CNN bijvoorbeeld is 100% pro-Georgie.” Heeft Nederland momenteel ook niet een speciale band met dit land: de vrouw van de Georgische president Michail Saakasjvili is tenslotte Nederlandse? “Ik vind dat een verschrikkelijk mens, maar dat zal haar man de komende tien jaar wel merken. Ik gun Georgië zijn absolute onafhankelijkheid, maar Saakasjvili is natuurlijk gedropt door de Amerikanen, omdat hij in dat land gestudeerd heeft. Hij zit nu op de breuklijn van de wereldmachten en Amerika zit daar te stoken. Die Georgische president maakte daar ontzettend veel herrie, maar is waarschijnlijk net te ver gegaan en de strijd om die autonome gebieden lijkt veel op de oorlogen die in de jaren negentig van de vorige eeuw in het voormalige Joegoslavië hebben plaatsgevonden. En Amerika stookt het vuurtje op.”

Wapens

Knoppert is ervan overtuigd dat de wereldheerschappij van Amerika aan het afkalven is: “Rusland heeft de upperhand, want Amerika is aan het einde van haar kunnen door de oorlogen in Irak en Afghanistan. Kort voor het einde van het Sovjetrijk gaf de toenmalige staat 10% van hun Bruto Nationaal Product uit aan wapens en de Amerikanen minder dan 2%. Daar ging Rusland indertijd failliet aan. Nu is de situatie omgekeerd, want Rusland verdient veel aan haar goud en olievoorraden, terwijl ze niet deelnemen aan oorlogen. Amerika heeft haar hand overspeeld in Irak: ze hebben een heel negatieve betalingsbalans en vliegen ondertussen 150.000 soldaten heen en weer naar Irak: dat kost nou eens veel energie: letterlijk en figuurlijk!”

Over de in Georgië omgekomen cameraman Stan Storimans (39) is de vraag die aan Knoppert wordt gesteld: “Hoe ver moet een journalist gaan voor het nieuws?” Hij stelt: “De journalistiek is een spannend vak, maar alleen omdat Storimans onderdeel is van de media krijgt hij heel veel publiciteit. De gestelde vraag vind ik een nodeloze discussie, want de pers vindt het spannend om met de mooiste plaatjes en verhalen terug te komen.”

Passies

Met 65 jaar is Knoppert gepensioneerd: welke passies kan hij vervolmaken, nu zijn werkzame leven achter de rug is? “Als je ouder wordt, duurt elke dag een jaar en terugkijkend heeft elk jaar een dag geduurd. Ik ben niet eentje die van winkelen houdt, maar ben wel heel intensief met kunst bezig. Als anderen naar het café gaan, bezoek ik een museum: ik ben de self-proclaimed wereldkampioen museabezoeker: of het nu het Prado is of de National Gallerie: ik ben overal in de wereld geweest. Met name het impressionisme en onze eigen Gouden Eeuw hebben mijn speciale interesse. Van Salvador Dali ben ik een buitengewoon bewonderaar; hij heeft een schilderij gemaakt, getiteld: ‘Christus aan het kruis’. Dat is mijn favoriete werk. Je kijkt van bovenaf op Christus neer en zo krijg je er een totaal andere kijk op.”

Verkiezingen
Nog even terugkerend naar de actualiteit: wie denkt Knoppert dat de nieuwe Amerikaanse president wordt: Barak Obama of John McCain? Hij trekt even nadenkend aan zijn “merkloze sigaar” en zegt: “John McCain zal niet winnen en ik ben zelfs benieuwd of hij de verkiezingen wel zal halen, gezien zijn fragiele gezondheid. Straks komen de verkiezingsdebatten en Obama is wel iets meer eloquent dan McCain. Als president zal Obama een veel gematigdere koers varen en zal Amerika zich meer op haar eigen grondgebied richten. De Amerikanen zijn oorlogsmoe: dat kost te veel geld en met de huidige slechte Amerikaanse economie kan het land dat niet meer betalen.”