Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

Meicirculaire brengt onheil

NOORDWIJK – De meicirculaire van de rijksoverheid is uitgebracht en dat heeft gezorgd voor slecht nieuws voor de gemeente. Al een jaar zit het gemeentebestuur met smart te wachten op dit overzicht van rijksuitkeringen die voor 2015 worden uitbetaald. En dan gaat het om het geld waarvoor de gemeente de 3D (drie decentralisaties) voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Jeugdzorg en (werk)integratie moeten uitvoeren.
De gemeente krijgt volgend jaar voor de uitvoering van de Jeugdzorgtaken 5% minder dan een half jaar geleden nog werd gedacht. Het gaat dan om slechts 3,6 miljoen euro en dat is nog minder dan een veel kleinere gemeente als bijvoorbeeld Lisse. Ook waar het gaat om de rijksoverheidsuitkeringen voor de intergratie moet de gemeenten een financiële stap achteruit doen: in 2015 ontvangt Noordwijk nog maar 1,9 miljoen euro. Ter vergelijking; dit jaar is dat bedrag nog 2,5 miljoen euro. Voor de uitvoering van de Wmo mag Noordwijk een bedrag van 3,0 miljoen euro tegemoet zien. Wethouder Marie-José Fles (PvdA/GroenLinks) liet dinsdag 3 juni weten: ‘Dat is minder dan we dachten.’