Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 september 2015

Extra statushouders naar gemeente

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente gaat 'tijdelijk' extra statushouders opnemen. Deze mededeling deed wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 21 september. Hiermee geeft de gemeente gehoor aan een oproep van het COA (Centraal Opvang Asielzoekers). Doordat deze statushouders nu weg kunnen uit het asielzoekerscentrum, kunnen hun plaatsen weer worden ingenomen door nieuwe vluchtelingen.

Op dit moment huisvest het COA al 33.000 mensen en wekelijks komen daar 1.800 vluchtelingen bij. De COA is al met een zeventigtal (grotere) gemeenten in gesprek om daar nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers te bouwen. Maar het duurt nog zeker zes maanden voordat die centra klaar zijn, zo laat Schoonderwoerd weten.

Daarom wil de gemeente een steentje bijdragen door een aantal van de mensen die tot voor kort vluchteling waren, maar nu toestemming hebben gekregen om in Nederland te blijven, onderdak te geven. Op dit moment gaat al een groot deel van de huurwoningen richting deze statushouders. En dat gaat ten koste van bijvoorbeeld de jongeren uit de verschillende dorpskernen, zo merkte fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD) op. Schoonderwoerd erkende dat het draagvlak voor het toekennen van woningen aan statushouders minder wordt, als er steeds meer woningen aan hen worden toegekend. Daarom wil de wethouder met de woningbouwcorporaties in gesprek om te kijken of de tijdelijke behuizing voor de extra statushouders die de gemeente op gaat nemen ook op een andere manier kan worden opgepakt. Dan komen deze statushouders dus wellicht niet in huurwoningen terecht, maar in bijvoorbeeld tijdelijke wooncontainers. Hierover deed de wethouder echter nog geen concrete uitspraken.