Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2015

Wonen in een Tetris house

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Kent u het nog; Tetris? Dit spelletje uit de jaren '80, dat nog lang op de Belgische televisie te zien was, is de inspiratiebron voor een compleet nieuwe manier van bouwen. En Leimuiden krijgt de primeur met het allereerste Tetris House in de wereld. Drie woningen worden in elkaar gebouwd, waarbij de bewoners boven, onder en naast elkaar wonen. Én met een vrij uitzicht op de natuur. Maandag 14 september werden op het gemeentehuis de tekeningen onthuld en de plannen bekend gemaakt. 


De drijvende kracht achter dit idee is Janjaap Ruijssenaars. De presentatie werd gegeven door Richard de Jeu; hij werkte samen met architect Janjaap Ruijssenaars om de Tetris woningen te ontwerpen. En Vink Bouw gaat de huizen realiseren, zodra ze voor een prijs vanaf 275.000 euro (exclusief btw, grond en afbouw) zijn verkocht. De Tetriswoningen onderscheiden zich doordat ze volkomen energieneutraal zullen functioneren en iedere woning krijgt 170 m2 aan woonruimte, een dakterras van 50 m2 en een balkon van 7 m2.

Wethouder Yvonne Peters is enthousiast over het idee: 'Ik heb goede hoop dat dit in mijn wethoudersperiode nog in Leimuiden gerealiseerd gaat worden.' Ruijssenaars licht toe hoe het principe werkt: 'De vloer gaat over in het dak en het dak gaat over in de vloer. We willen kunnen verdichten, zonder dat je kwaliteitsverlies hebt. De huizen werken net als tetris, waarbij je door andere lagen heen probeert te penetreren. Zo hebben we drie woningen in elkaar gezet, die allemaal in elkaar verwoven zijn. Als ze apart zouden staan, zouden die woningen omkukelen, maar samen passen ze in elkaar. Elke woning heeft minimaal één lange zijde. Je hebt volledig zicht naar noord-zuid, oost-west en hemel en aarde.'

De energie die benodigd is voor het huis, moet door de zon opgewerkt wordt en al het afvalwater en drinkwater wordt gefilterd. Het doel is, dat dit water in feite het huis niet verlaat. Het eerste Tetris House komt te staan bij de dijk aan de Ringvaart, op enige afstand van de kruising tussen Nooreinde, de Provinciale weg en de Ringvaartdijk. De Jeu is mede-eigenaar van dat perceel. Op een kritische vraag of de bewoners zich met de vele ramen niet als een vis in een aquarium voelen, is het antwoord dat er ook zonwering, houten lamellen of stalen netten geplaatst kunnen worden. Bovendien woont de dichtstbijzijnde buurman op een afstand van zeventig meter. Als alles mee zit, dan kan het eerste Tetris House al eind volgend jaar klaar zijn. Voor meer informatie: www.tetrishouse.nl.