Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2017

Kindergemeenteraad steunt twee goede doelen

HILLEGOM > De kindergemeenteraad heeft woensdag 12 april in haar allereerste vergaderingen twee goede doelen beloond. De twaalf kinderen van de scholen Dalton Hillegom, Johannesschool en Giraffe, besloten om zowel het project 'Lopen voor visueel beperkten' van het SIP Loopcollectief, als 'T-shirts voor de leiding van de Huttenbouw' te steunen.

De kindergemeenteraad bestaat uit basisschoolleerlingen van de bovenbouw en komt ieder jaar bij elkaar om 2.000 euro te verdelen over één of meerdere goede doelen. De kinderen gaan dan met elkaar in debat en bepalen uiteindelijk (op basis van meeste stemmen gelden) welk doel beloond wordt. Bij deze eerste keer was het gelijk dubbel feest, want voortaan kunnen mensen met gezichtsbeperkingen gaan hardlopen, waarbij ze begeleid worden door een 'buddy'. En de begeleiders van de huttenbouw zijn dankzij hun T-shirts met opdruk de komende jaren altijd goed zichtbaar voor de 200 kinderen die meedoen aan het huttenbouwevenement.

De goede doelen die buiten de prijzen vielen, waren het initiatief van de Vereniging KBO Hillegom: 'Etentje voor cliënten van de Voedselbank' en het 'Lente ontmoetingsfeest' voor statushouders, die de taal moeten leren van Taalcafé Hillegom. Kindergemeenteraadslid Victoria maakte dit initiatief met één zin met de grond gelijk: ,,Geef die mensen werkboeken, in plaats van een feestje.'' En dat klanten van de Voedselbank een etentje krijgen, is allemaal leuk en aardig, maar dat kreeg de handen van een meerderheid van de kindergemeenteraad ook niet op elkaar. ,,Er zijn al genoeg acties voor de voedselbank'', zo vond Jake.

Dat blinden en slechtzienden voortaan wel kunnen hardlopen, kreeg de meeste steun vanuit de kindergemeenteraad. Manou hield een krachtig betoog: ,,Door het geld van de kindergemeenterad kunnen blinden en slechtzienden iets bereiken, wat ze normaal niet kunnen doen. Blinden kunnen niet gemakkelijk een wandelingetje maken. Met hardlopen sporten ze ook een keer. Ik zie blinden niet zo snel een hockeybal overslaan. 70% van de blinden in Nederland is werkloos: ze verdienen minder dan de gemiddelde Nederlander. Jullie van de kindergemeenteraad kunnen het verschil maken.''

Ook de bedrukte T-shirts van de huttenbouw kreeg voldoende steun om in aanmerking te komen voor een geldbedrag. Misschien was dat nog niet eens zozeer, omdat dit het beste goede doel was, want een van de kindergemeenteraadsleden merkte op, dat je bij de Action al shirts voor minder dan een euro koopt. Maar wellicht maakten de jonge raadsleden een strategische keuze: door te kiezen voor het 'Lopen voor visueel beperkten' kreeg dit goede doel 760,32 euro. En de bedrukte T-shirts kosten in totaal 905,65 euro. De beide andere organisaties vroegen meer dan 1.000 euro en dus zou er niet een tweede goede doel geholpen kunnen worden, als het voedselbanketentje of het Lente ontmoetingsfeest gekozen zou worden. Wel had Joëtte nog een goede tip voor de organisatie van dat Lente ontmoetingsfeest, om de kosten voor het eten te besparen: ,,Laat elke uitgenodigde buitenlander een gerecht uit haar of zijn eigen cultuur meenemen.'' Burgemeester Van Erk, die de vergadering voorzat, besloot ter plekke dat de resterende 334,03 euro meegaan naar volgend jaar. De kindergemeenteraad van 2018 mag dan maar liefst 2.334,03 euro uitgeven voor een of meerdere goede doelen.


Joep Derksen