Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Participatiejournalistiek in de raadszaal


OEGSTGEEST > Volgend jaar, op woensdag 21 maart, zijn er weer de gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen zijn altijd op zoek naar nieuw talent en vorige week konden inwoners met passie voor de politiek ervaren hoe het is om één avond gemeenteraadslid te zijn. Uw verslaggever nam deel aan deze bijeenkomst en deed hier verslag van.

De aanwezigen werden verwelkomd door burgemeester Emile Jaensch, die een bevlogen verhaal hield over de reden waarom hij in het openbaar bestuur terecht is gekomen. Hierna nam debatleider Alex Klein van Debat.nl de regie op zich en nodigde de 19 'raadsleden' uit om negen vragen te beantwoorden. Deze vragen gingen allemaal over de lokale politiek en hoe het er in vergaderingen aan toe gaat. Wie is er nou écht de baas: de gemeenteraad, burgemeester of het college van burgemeester en wethouders? En hoeveel lokale partijen zitten er in de raad. Enigszins tot mijn opluchting deed ik het beter dan alle andere proefraadsleden.

Hierna was het tijd om een echt proefdebat aan te gaan. Het fictieve onderwerp: ''De Klinkenbergerplas moet gedempt worden, zodat daar een evenemententerrein gerealiseerd kan worden. Een investering van 6 miljoen euro.'' Normaliter zou ik hier fel tegenstander van zijn, dus leek het me wel aardig om dit voorstel te gaan verdedigen. De politici-voor-één-avond werden verdeeld in voor- en tegenstanders en onze 'voor-partij' bestond uit negen raadsleden.

De strategie van onze partij namen we binnen vijf minuten door: we zouden niet alleen aangeven waarom we voorstander waren van dit plan, maar bedachten ook alvast antwoorden op mogelijke argumenten van de tegenstanders. Door het vermorzelen van die argumenten zouden we een kans kunnen maken om voldoende steun te krijgen voor het realiseren van een evenemententerrein op de Klinkenbergerplas.

Zo lieten we weten, dat met het verdwijnen van het water er een compleet nieuw natuurgebied komt, inclusief een duinlandschap. Eventueel geluidsoverlast wordt vermeden dankzij nieuwe ontwikkelingen waarbij de muziek rechtstreeks gestreamd wordt van de instrumenten naar de oortjes van de toehoorders. De Tegenpartij gaf aan dat er al veel geïnvesteerd is in de natuur en dat er zorgen zijn over hangjongeren. Ook voerden deze politici aan, dat uit een enquete bleek, dat een meerderheid van de bevolking tegen is. De Voorpartij kon daarop zeggen, dat uit een eigen onderzoek bleek, dat een meerderheid van de Oegstgeester bevolking en de regio voorstander is.

Het pleit werd echt beslecht, toen de Tegenpartij naar voren bracht, dat de 'Klinkenbergerneet', een beschermde diersoort, huisvestte in de Klinkenbergerplas en dat het water daarom niet gedempt moet worden. Maar de Voorpartij maakte gehakt van dit argument: Door de bestrijding van de blauwalg met waterstofperoxide is ook de Klinkenbergerneet uitgestorven. Bij de stemming bleek, dat één fractielid van de Tegenpartij zich had laten overtuigen door dit laatste 'argument' en was dus een meerderheid van de fictieve raad voor het realiseren van een evenemententerrein.

Na afloop wist één kandidaat-raadslid, dat dit soort besprekingen niets voor haar waren. De overige politici in spé waren wel enthousiast en in de pauze werden ze dan ook zonder uitzondering aangesproken door vertegenwoordigers van de zes politieke partijen. Wellicht zien we één of meerdere van deze inwoners na 21 maart 2018 terug in de echte gemeenteraad...


Joep Derksen