Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

Slaapverwekkend debat


[HOOGMADE] Het eerste, laatste en enigste verkiezingsdebat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen leverde de neutrale toehoorder weinig nieuwe informatie op. De organiserende Dorpsraad Hoogmade had er voor gekozen, om met name Hoogmadese onderwerpen te brengen. De vijf lijsttrekkers deden hun best, maar waren het op vrijwel alle punten met elkaar eens. Nieuwe ideeën of voorstellen waren zelfs met een groot zoeklicht niet te vinden.

Slechts tachtig inwoners namen de moeite om naar het verkiezingsdebat te komen. Het was een magere opkomst, vergeleken met vier jaar geleden. Toen was het gebouw 'De Schuur' afgeladen vol tijdens een debat voor de verkiezingen. De thuisblijvers bleken echter gelijk te hebben, want eenvijfde van de aanwezigen was al vertrokken, voordat de avond voorbij was.

De politici spraken over de wens van het bouwen van nieuwe huizen in Hoogmade: alle partijen willen dat. Maar geen politicus is nog voorstander, dat de gemeente zelf projectontwikkelaartje gaat spelen. En de financiële ondersteuning van verenigingen. Dat moet vooral zijn voor de extra activiteiten, die zo'n club organiseert, zo vinden de politici. Waarbij lijsttrekker Nick van Egmond (D66) wel opmerkte, dat misbruik tegengegaan moet worden. Hij noemde pop- en cultuurpodium Splotz als voorbeeld: zij krijgen subsidie voor het geven van EHBO-cursussen. Dat kan niet door de beugel, aldus Van Egmond: ,,Zij zijn al verplicht om die cursussen te geven.''

Hier en daar waren geeuwende toehoorders te zien. Halverwege de avond hadden een aantal van de aanwezigen er genoeg van. Ze vertrokken naar huis. Een van hen stelde: ,,Ik ben niets wijzer geworden. Die lijsttrekkers zeggen allemaal hetzelfde.'' Het derde en laatste onderwerp: ,,Hoe kunnen we inwoners betrekken bij de ontwikkelingen in Hoogmade'', kwam nauwelijks nog aan bod. Wel deden alle politici de belofte, dat ze de komende vier jaar beter naar de inwoners zullen luisteren. Het leidde tot frustratie bij een van de resterende aanwezigen: ,,Ik hoor teveel: we gaan kijken, we gaan denken, maar te weinig: we gaan het doen. Toon eens wat ballen!'' Bezoekster Anita Dekkers concludeerde: ,,Het was een beetje eenheidsworst. Het had allemaal wat pittiger gekund.''