Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Cijfers liggen op straat


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem gaat de komende tien jaar vele miljoenen investeren in de IKC (Integrale Kindcentra) in Leimuiden, Rijnsaterwoude en Oude Wetering. Het meeste geld wordt gedurende die periode echter gepompt in het IKC in Oude Wetering. Dat blijkt uit het financiële overzicht, dat aan de gemeenteraad is verstuurd en eventjes online stond.

Ruim 3,3 miljoen euro wordt er tussen 2022 en 2030 gereserveerd voor het IKC Oude Wetering. Dan steken de bedragen van 564.000 euro voor de IKC Leimuiden en 109.000 euro voor het IKC Rijnsaterwoude er maar schril bij af. Voor het IKC Woubrugge staat in de periode tot 2030 helemaal geen geld gereserveerd. Gemeenteraadsleden van meerdere partijen laten weten, dat dit komt omdat er 'geen ambtelijke capaciteit' is om binnen een paar jaar nog een vierde IKC te bouwen.

Het ziet er vreemd uit op het financiële overzicht; bijna vier ton per jaar voor het IKC in Oude Wetering, terwijl de Leimuidense en Rijnsaterwoudse versie het moeten doen met respectievelijk 62.000 en 12.000 euro per jaar. Maar het blijkt niet mogelijk te zijn, om de afschrijvingsperiode van het IKC Leimuiden te verlengen, zodat er geld opzij gezet kan worden voor het IKC Woubrugge. Gemeenteraadslid Karin van der Kaaden (CDA): ,,Het IKC Oude Wetering loopt al; de bedragen en termijn kun je niet meer aanpassen. In feite valt er voor de raad niets meer te kiezen. Je kunt als gemeenteraad ook niet zeggen, dat je het IKC in Oude Weering niet meer wilt uitvoeren. Dan geef je een verkeerd signaal.''

Voor gebruikers van De Tweesprong blijkt er goed nieuws: zij hoeven nog maar een paar jaar te wachten op een fonkelnieuw onderkomen, zo blijkt uit het financiële overzicht. Want vanaf 2023 staat jaarlijks 456.000 euro gereserveerd voor 'Nieuwbouw sportcomplex De Tweesprong'. Tot 2030 gaat het daarbij om ruim 3,6 miljoen euro. De gemeenteraad bespreekt al deze bedragen op maandag 11 februari.