Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Lood in speeltuinen


STREEK - Maar liefst 31 kinderspeelplaatsen hebben mogelijk stukje lood in de grond. Deze speelterreinen liggen in de gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem, maar ook in Noordwijk, Hillegom, Voorschoten en Zoeterwoude. Dat blijkt uit een onderzoek van de Omgevingsdienst West-Holland.

In totaal zijn tachtig speeltuinen onderzocht, waar het vermoeden bestond van de aanwezigheid van lood in de grond. Het gaat vooral om speelplekken in stadskernen en oude lintbebouwing. Nu blijkt, dat op 31 plekken inderdaad mogelijk lood in de grond zit. En dat is gevaarlijk voor kinderen, zo laat de Omgevingsdienst weten, want ,,lood kan al in lagere gehalten dan de geldende wettelijke normen, negatieve effecten kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen.'' Kleine kinderen kunnen in contact komen met lood doordat grond in de mond terecht komt.

Opmerkelijk genoeg krijgen gemeenten niet het advies om de betreffende speeltuinen te sluiten. Wel worden ouders opgeroepen om hun spelende kinderen regelmatig de handen te laten wassen. Het loodonderzoek wordt waarschijnlijk in maart afgerond. Woordvoerders van de gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem is gevraagd om een reactie.