Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Extra beschutte werkplekken


Nieuwkoop – De gemeente Nieuwkoop geeft twee extra jongeren de kans om 'beschut werk' te gaan doen. Dit zijn speciale banen voor jongvolwassenen, die van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs af komen. En een extra steuntje in de rug nodig hebben.

Ieder jaar is de gemeente wettelijk verplicht, om een minimum aantal jongeren op deze manier te helpen. Vorig jaar ging het om vier jongeren, die via beschut werk een vaste baan en stabiliteit kregen. Voor 2019 heeft de gemeenteraad bepaald, dat er nog eens twee jongeren extra geholpen mogen worden. Hiermee gloort er hoop voor twee jongeren, die op 1 december van het speciaal onderwijs af zijn gegaan. Met een beschutte (betaalde) werkplek vallen zij niet tussen de wal en het schip en zijn ze ook niet afhankelijk van de bijstand.

De gemeenteraadsleden waren donderdag unaniem enthousiast over dit collegevoorstel. In 2017 stelde de raad, op initiatief van de toenmalige Fractie Mur, dat goed gekeken moet worden naar de behoefte van het aantal beschutte werkplekken. En als er meer van nodig zijn, dat de gemeente hier ook voor moet zorgen. Fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop): ,,Twee extra beschutte werkplekken realiseren is een goede zaak. Zo voorkomen we dat er een grotere afstand tot de arbeidsmarkt kan ontstaan.'' Fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie): ,,Hier kan toch niemand op tegen zijn?'' Wethouder Bernadette Wolters was het hier mee eens. ,,Het is goed dat deze jongeren niet tussen wal en schip vallen. Het kan zijn, dat in de loop van het jaar blijkt dat deze twee plekken niet voldoende zijn en dat meer jongeren uit gaan stromen. In dat geval komen we bij u terug.'' De kosten voor de gemeente zijn ongeveer 17.000 euro per beschutte werkplek.