Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2019

Column


Machtsverschuiving

De gemeenteraden van Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn willen dat windmolens langs de N11 en A4 geplaatst worden. Dat staat in een brief, die Liesbeth Spies,  voorzitter van het bestuurlijke overleg Rijn- en Veenstreek geschreven heeft aan provinciaal informateur Hans Wiegel.

Met de opkomst van Forum voor Democratie als grootste partij in de Provincie is er bestuurlijke onrust ontstaan. Vier jaar lang heeft het bestuur van de Provincie Zuid-Holland de komst van windmolens tegengehouden. Likkebaardend zaten veel partijen en gemeenten te wachten op de provinciale statenverkiezingen van vorige maand. Met een nieuw provinciaal bestuur zouden er dan eindelijk afspraken gemaakt kunnen worden over de komst van windmolens.

Vlak voor de verkiezingen stuurden de gemeenten in het overlegorgaan Holland Rijnland al een gezamenlijke brief om te pleiten voor de komst van windmolens en zonnepanelenvelden. Zo willen die gemeenten voldoen aan het nog niet door de Eerste Kamer goedgekeurde Nationaal Energieakkoord om in 2025 in ieder geval 2,5 petajoule aan duurzame energie op te wekken.

Iedere bestuurder wil zijn of haar eigen projectje achterlaten, voor de periode nadat hij/zij is afgetreden. En wat dat betreft zijn windmolens en zonnepanelenvelden natuurlijk ideaal: deze apparaten blijven minimaal twintig jaar het beeld van het open landschap domineren. Wat dat betreft is het opwekken van duurzame energie uit bijvoorbeeld het Braassemermeer veel minder sexy: de leidingen die hier voor nodig zijn, komen onder de grond te liggen. En zijn dus niet zichtbaar.

Maar de eclatante verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie, de partij die fel tegen de komst van windmolens is, zou een streep kunnen zetten door de windmolendroom van de fervente klimaatdrammers. En dus wordt Liesbeth Spies (CDA) ingezet als breekijzer om de voor haar welbekende informateur Hans Wiegel (VVD) te bewerken.

Beste bestuurders; waarom toch die haast? Waarom zwichten voor de lobby van windmolenproducenten en -leveranciers? ‘We’ moeten van het gas af, omdat politiek Den Haag dat in een opwelling bepaald heeft. Zonder hier serieuze alternatieven voor te hebben. Ga dan niet overhaast en in een opwelling achter de windmolens aan lopen. Maar neem in ieder geval vier jaar de tijd om alle alternatieven en ontwikkelingen serieus te bekijken.