Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2019

Sloophamer dreigt voor gemeentelijke monumenten


KAAG EN BRAASSEM – Mogen eigenaren van gemeentelijke monumenten zelf bepalen, of dat pand die status ook moet behouden? Of mag iedereen zelf weten, of dat object van soms honderden jaren oud maar platgewalst mag worden. De gemeenteraad van Kaag en Braassem praat hier aanstaande maandag over. 

De VVD wil al jaren, dat het huidige monumentenbeleid van de gemeente wordt aangepakt. En de partijleden brengen bij alle monumenteneigenaren een oproep langs, om maandagavond hun mening te geven. Het onderwerp is een lastig dilemma voor de raadsleden, zo bleek tijdens de fractievergaderingen van de verschillende partijen. Wethouder Inge van der Meer informeerde de D66-raadsleden, dat het de woningeigenaren gemakkelijker gemaakt kan worden om hun pand te ‘ontmonumenten’. Waarbij nog wel advies gevraagd wordt van de Stichting Dorp, Stad en Land, de lokale dorpsraad of historische organisaties in deze gemeente. 

Op dit moment zijn er 97 gemeentelijke monumenten. Dan gaat het niet alleen om woonhuizen, maar ook om andere objecten zoals sluisjes, bomen, boerderijen en een pastorie. D66-fractievoorzitter Nick van Egmond wil, dat de gemeenteraad uiteindelijk bepaalt, of een object ontmonument wordt. Raadslid Gino Wesselman vreest voor de gevolgen als het beleid rondom gemeentelijke monumenten wordt versoepeld: ,, Je loopt het risico, dat mensen een oude boerderij laat vervallen, tot je er niets meer mee kunt doen. Daarna gaan ze het slopen en er een nieuw huis van zes ton bouwen.’’

De VVD vindt, dat als de gemeente allerlei regels oplegt aan monumenteneigenaren, waar het gaat om het onderhoud, daar ook een subsidiepotje tegenover moet staan. Fractievoorzitter Jan van der Geest: ,,De gemeente zou niet moeten bepalen of een huis beschermenswaardig is.’’ Zo ver lijken de andere partijen niet te willen gaan. ,,We zouden de monumentenregeling iets kunnen verruimen, maar niet zo ver als de VVD wil. We moeten waakzaam zijn voor het behoud van monumenten’’, stelt fractievoorzitter Ger van Emmerik (SVKB). Na een lange discussie bij de fractie van PRO concludeerde raadslid Laura van Klink, dat wat haar partij betreft het college van b en w maar moet bepalen of een pand wel of geen gemeentelijk monument moet blijven: ,,Het huidige beleid blijft en het college kan in bepaalde gevallen gemotiveerd er van afwijken.’’ Of dat standpunt ook door de andere partijen omarmd wordt, moet maandag 8 april duidelijk worden.