Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2019

Dubben over kosten Lange Brug


KAAG EN BRAASSEM – In november moet de gemeenteraad een besluit nemen over het nieuwe ontwerp van de Lange Brug. De kosten voor het bouwen en plaatsen van die brug zijn nu nog niet bekend, maar zeker is dat het totale bedrag een veelvoud zal zijn van de 140.000 euro, die de gemeente gaat uitgeven aan het maken van een brugontwerp en allerlei verkeersmaatregelen.

Volgens wethouder Petra van der Wereld heeft de gemeente Teylingen al laten weten oren te hebben naar het meebetalen aan een nieuwe brug. In dat nieuwe ontwerp zou namelijk ook de huidige fietsbrug (die eigendom is van Teylingen) meegenomen kunnen worden. Maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt over de kostenverdeling.

Vooralsnog is het onduidelijk, hoe de nieuwe Lange Brug er uit gaat zien. De wethouder: ,,Je kunt één brug bouwen, waarop het fietsdeel is geïntegreerd, of je kunt ze (het brugdeel voor het gemotoriseerde verkeer en het brugdeel voor fietsers, JD) naast elkaar bouwen. Het is niet duidelijk hoeveel beide varianten gaan kosten. Uit het onderzoek zal naar voren komen, wat het beste advies is en de beste variant. Het college komt naar de raad toe met haar voorkeur. Dat moeten we ook met de gemeente Teylingen en de Provincie Zuid-Holland bespreken.

De inwoners, die gebruik maken van de Lange Brug, zullen er gedurende de werkzaamheden zeker last van hebben. Het wordt in verband met de ruimte namelijk heel lastig, om een nieuwe brug aan te leggen, terwijl de oude brug er nog ligt. Alhoewel wethouder Yvonne Peters nog een mogelijkheid ziet: ,,Misschien kunnen we een halve brug bouwen en de helft van de oude brug laten staan.’’ Waar het gaat om de bijdrage van de gemeente Teylingen hoopt Peters: ,,Misschien kunnen we 10% van Teylingen krijgen en 90% wordt dan door ons betaald.’’
Het CDA vraagt aan het college, of het mogelijk is om een ‘design en construct’ aanbesteding uit te laten voeren. Dat houdt in, dat het bouwbedrijf, dat de brug moet realiseren, zelf de kosten op zich neemt voor het ontwerpen van de brug.