Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Horecaconvenant afgeschaft


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem stopt met het horecaconvenant. Dit convenant was ingesteld, om horecabedrijven en (sport)verenigingen er op te wijzen, dat er geen alcohol aan minderjarige kinderen (onder 18 jaar) mag worden geschonken. Maar de ondernemers en vrijwilligers bij verenigingen waren niet blij met de gang van zaken.

Zo werden er loktieners ingezet, die met grote onschuldige ogen een biertje aan de bar bestelden. Als deze jongeren, die wel 18 leken, maar het nog niet waren, dan een alcoholisch drankje konden scoren, kon de gemeente een boete van 1.360 euro opleggen. Ondernemers, die niet aan het convenant meededen, moesten dit bedrag betalen. Wie wel het convenant had ondertekend zou een jaar de tijd krijgen om te voorkomen, dat minderjarigen nog aan Bacchus mogen offeren.

Maar er was veel kritiek op de inzet van die loktieners. Soms kwamen ze langs als het megadruk was, of wanneer het terras eigenlijk gesloten was. Het gemeentebestuur erkent: ,, De momenten van controle waren niet altijd even gelukkig gekozen en ook niet alle afgesproken controles waren uitgevoerd.’’ Wethouder Inge van der Meer voegt daar aan toe; ,,Het horecaconvenant is een beetje top down (van bovenaf, JD) opgezet. Het besef over het schenken aan minderjarigen wordt nu meer gedeeld door de horeca en de gemeenschap.’’

De alcoholverkopers in Kaag en Braassem zien graag, dat niet alleen zij, maar ook de ouders van de tieners worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Te vaak komt het voor, dat tieners zich alvast indrinken, voordat ze op stap gaan. En ook moet de jeugd er op gewezen worden, dat het een slechte zaak is, als ze een vriend(in) van 18 alcohol laten bestellen, om die drank vervolgens als minderjarige op te drinken.

Er wordt een werkgroep opgezet; later dit jaar moeten de leden hiervan met adviezen komen om een nieuw beleid op te stellen voor preventie en handhaving van alcohol drinkende minderjarigen. ,,We gaan van handhaving naar preventie’’, constateert Van der Meer.