Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Raad machteloos tegen komst tweede winkelcentrum


Ter Aar – De gemeenteraadsleden buitelden donderdagavond weer over elkaar heen, bij de besprekingen over de komst van een nieuw winkelcentrum in Ter Aar. De politiek wilde dat niet, maar heeft hier in 2006 zelf voor gezorgd, toen de Intratuin toestemming kreeg om op haar hele terrein detailhandel uit te mogen voeren.

Maar ondernemer Leen Kroon verkocht een deel van zijn terrein aan een projectontwikkelaar, zodat de Vomar een supermarkt naast de Intratuin mocht bouwen. Daarnaast kunnen er nog eens drie winkels verschijnen op die locatie. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zette een raadsmeerderheid door, dat er een bouwstop van een jaar moest komen. In de tussentijd, zo was de hoop, kon dan een mooie oplossing bedacht worden om de komst van de Vomar supermarkt tegen te houden. Maar na 320.000 euro aan onderzoekskosten en ambtelijke uren, is nu duidelijk, wat een jaar geleden ook al bekend is. De komst van een tweede winkelcentrum in Ter Aar is onvermijdelijk.

De gemeenteraad had tot donderdag nog de kans, om het bestemmingsplan voor de panden aan de Kerkweg 28, 28b en 28c te wijzigen, maar dat zou een claim opleveren van minimaal zo’n 3 miljoen euro. En dat was de politiek toch net even te gortig.

SBN en D66 probeerden op een zo net mogelijke manier victorie te kraaien. Zij hadden immers een jaar geleden al voorspeld, dat de Vomar niet tegen te houden is. Volgens fractievoorzitter Remco Hendriks (SBN) heeft de politiek gefaald: ,,Vertrouwen komt te voet en gaat te paard en het vertrouwen van onze inwoners is te paard gegaan. Nu is het argument door andere partijen over het uitgeven van 320.000 euro: ‘We hebben tijd gekocht’, maar onrust is ontstaan en mensen zijn beschadigd.’’ Fractievoorzitter Annette Pietersen (D66): ,,We wilden mensen vorig jaar geen valse hoop geven op een oplossing, die niet gerealiseerd kon worden. Niet met 320.000 euro en een enorme inzet van ambtelijke capaciteit. Het zat er gewoon niet in.’’

Geen enkele partij wil nog risico nemen met een schadeclaim vanwege het aanpassen van het bestemmingsplan voor de Kerkweg. VVD-fractievoorzitter Tom de Kleer: ,,We zouden dat onverantwoord vinden. De raad had in 2018 betere besluiten kunnen nemen, maar laten we die discussie niet overdoen. We vinden niet dat 320.000 euro weggegooid geld is.’’ Fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) sipte: ,,Vorig jaar konden we hopelijk nog de Vomar tegenhouden. Als we het terug konden draaien, dan hadden we er 3 miljoen voor over om de Vomar tegen te houden.’’

Pien Schrama, voorvrouw van Natuurlijk Nieuwkoop, vond de 320.000 euro ook geen weggegooid geld. ,, We staan nog steeds achter de gekozen route. Ook al heeft het hele proces niet het gewenste resultaat opgeleverd, het is het wel waard geweest.’’ Ze wees er onder meer op, dat de gemeente nu snelheidsremmende maatregelen op de Kerkweg gaat uitvoeren. Fractievoorzitter Kees Egberts (CDA) stak wel de hand in eigen boezem: ,,Achteraf hadden we die wijziging van de bestemming (voor het Intratuinterrein – red.) nooit moeten doen. We hebben geprobeerd om het in 2018 tegen te houden. Onze strategie was om tijd te kopen en recht te doen aan de ondernemers.’’
Verantwoordelijk wethouder Antoinette Ingwersen kwam er zonder kleerscheuren van af. Aan de ene kant is dat logisch, omdat zij sinds vorig jaar alleen maar bezig is geweest om de puin van de Nieuwkoopse raad te ruimen. Maar nu de stofwolken zijn opgetrokken, heeft de gemeenteraad zonder enig resultaat 320.000 euro aan belastingcenten uitgegeven, zuchten de Ter Aarse ondernemers onder de komst van het concurrerende winkelcentrum en moeten de bewoners van de Kerkweg de komende jaren lijdzaam toezien hoe tienduizenden extra auto’s langs hun woningen rijden. En de consument? Die laadt tevreden lachend zijn winkelwagentje vol; in het ene of het andere winkelcentrum van Ter Aar.