Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2020

Inzamelen oud papier dreigt stille dood


KAAG EN BRAASSEM – De inzameling van papier door vrijwilligers dreigt in de gemeente Kaag en Braassem te verdwijnen. Tot vorig jaar ontvingen (voetbal)verenigingen en scholen nog 60 euro per ton aan ingezameld oud papier, maar het bedrijf Nijssen Recycling kan en wil dat niet meer betalen. En als dat bedrag er niet meer in zit, verdwijnt ook de animo bij de vrijwilligers om hun uren te steken in de inzameling van het oud papier.

Burgemeester Marina van der Velde laat weten, dat de verenigingen nog altijd 36,60 euro per ton ingezameld oud papier mogen verwachten. Maar ze heeft van de verschillende organisaties te horen gekregen, dat dit bedrag niet voldoende is. ,,De inkomsten zijn voor bijna alle organisaties erg belangrijk; het wordt gezien als een vaste inkomstenbron waarmee men al jaren rekening houdt in de begroting. Als de inkomsten van oud papier afnemen moet men een andere inkomstenbron zoeken, moeten activiteiten worden geschrapt en/of worden vrijwilligers zwaarder belast. Als de vergoeding te laag wordt, zal de animo van vrijwilligers afnemen en zullen ze wellicht ook afhaken.’’

En dus is de burgemeester nu op zoek naar alternatieven, waarbij er geen gebruik meer wordt gemaakt van de vrijwillige inzameling. Ze heeft Cyclus opdracht gegeven om met oplossingen te komen. ,,Zoals het gebruik van minicontainers aan huis en/of verzamelcontainers voor oud papier. Deze scenario’s willen we dinsdag 3 maart bespreken met alle betrokken organisaties.’’ Daarna doet het college van b en w een voorstel aan de gemeenteraad over de manier waarop het oud papier vanaf 1 juli ingezameld wordt.