Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2020

Pokeren met plannen


KAAG EN BRAASSEM – De politici in Kaag en Braassem willen de komende jaren nog veel mooie dingen realiseren. Zoals de aanleg van sportvoorzieningen bij het Sportpad in Roelofarendsveen, een IKC in Woubrugge en de realisatie van een paralelweg langs de N207 voor het landbouwverkeer. Er is maar één probleempje: het geld is op. Een korting op het gemeentefonds (een uitkering van de Rijksoverheid aan gemeenten) ligt op de loer en ook krijgt Kaag en Braassem 1,6 miljoen minder aan inkomsten door de wegvallende precariobelasting op kabels en leidingen.

En dus moet de politiek op zoek naar pecunia. Dat geld kan gevonden worden met behulp van bezuinigingen én lastenverhogingen. De gemeenteraad moet een oordeel geven over 54 voorstellen van het college om geld te vinden. En iedere keuze maakt weer andere inwoners ongelukkig. Moet het tempo van het bouwen van sociale woningen omlaag? Of gaat de gemeente belasting heffen bij inwoners en ondernemers, die hun (bouw)containers, steigers, reclameborden en winkelwagens op de openbare ruimte hebben staan? Het verhogen van de OZB kan zomaar 1,6 miljoen euro opleveren.

PRO-Fractievoorzitter Ruud van der Star laat weten, dat zijn partij positief staat tegenover alle 54 bezuinigings- en besparingsvoorstellen van het college. Daaronder vallen dus ook het invoeren van toeristenbelasting, de privatisering van de begraafplaats in Woubrugge en het aanleggen van zonnepanelenvelden op gemeentegrond. Wel moeten alle inkomsten eerst nog berekend worden, zo vindt Van der Star. ,,Maar eigenlijk zijn we zo goed als akkoord met de categorisering van de collegevoorstellen.’’

Maar fractievoorzitter Anja de Rijk (CDA) is een stuk minder positief. Als de gemeente het geld er niet voor heeft, moeten de eigen ambities maar naar beneden worden afgesteld, zo vindt haar partij. ,,Ambities zijn mooi, maar moeten qua uitgaven binnen het budget blijven dat ondernemers en inwoners hier geen last van krijgen. De lastenverhoging voor de inwoners en bedrijven mag niet hoger worden dan de inflatie. Extra lastenverzwaring door het opnemen van (te) veel ambities is voor ons onbespreekbaar.’’ Het CDA organiseert op woensdag 12 februari vanaf 20:00 uur een avond bij DOSR in Roelofarendsveen. Dan gaan de politici in gesprek met de inwoners om van hen te horen te krijgen, voor welke bezuinigingsvoorstellen wel en geen steun is.

Fractievoorzitter Jan van der Geest (VVD) wil zijn kaarten nog niet laten zien. ,,Onzekerheden met betrekking tot het gemeentefonds mogen geen reden zijn voor paniekvoetbal. Maar de te verwachten inkomsten moeten zo “hard” mogelijk zijn. Daarna, indien noodzakelijk, moeten we waar mogelijk en realistisch, verder bezuinigen! Als het nodig is, moeten we onze ambities bijstellen. Geld wat er niet is, kunnen we niet uitgeven.’’ D66 en SVKB willen nog niet het achterste van hun tong laten zien.