Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2021

De gang naar de duurzame top

Alkmaar – Of het nu toeval, voorzienigheid of karma is; een netwerkontmoeting tussen Pieter van den Berg, van corporate finance organisatie Sophista en Dennis Hofmans van NewPort Capital leidde tot een bijzondere overname. Met NewPort Capital aan het hoofd zal Greeny Bros uitgroeien van een regionale speler tot marktleider in Nederland op het gebied van duurzame toepassingen.

JOEP DERKSEN

Sophista is een organisatie, die zich bezighoudt met het begeleiden van fusies en overnames; Boven Amsterdam één van de grootste specialisten op het gebied van overnames, fusies en ruzies en waarderings- en opvolgingsvraagstukken. Het maakt onderdeel uit van de Guidon Groep. Transacties vinden plaats van lokaal tot internationaal, licht Van den Berg toe. Het bedrijf Greeny Bros is een succesvolle en snelgroeiende totaalleverancier voor zonnepanelen. De voormalige eigenaar van Greeny Bros wilde zich richten op andere activiteiten en had Sophista gevraagd het volledige verkoopproces te begeleiden. Enkele gegadigden hadden zich al gemeld en een deal leek in de maak. Totdat Van den Berg nét voor het uitbreken van de coronapandemie een plaats kreeg aangewezen bij een bedrijvenseminar en hij naast Dennis Hofmans kwam te zitten. Er was een directe klik.

Hofmans werkt bij een investeringsmaatschappij, waar hij vanaf het begin betrokken is, samen met oprichter Rob van der Laan. “NewPort Capital onderscheidt zich met ondernemend kapitaal van het team en circa 75 ondernemers uit meer dan 25 verschillende branches. Wij helpen onze bedrijven met strategische, financiële en operationele expertise en een uitgebreid netwerk en groeikapitaal.’’ NewPort Capital is opgericht in 2017, heeft met twee fondsen EUR 240 miljoen onder beheer en heeft met tien professionals inmiddels al zeventien overnames, met een waarde tussen tien en vijftig miljoen euro, succesvol voltooid.

Niet iedere onderneming is interessant genoeg om over te nemen. “We kijken altijd naar bedrijven met een terugkerende omzet en sterke groeipotentie. Mensen met een strategie en een visie en die bij de uitvoer ondersteuning kunnen gebruiken of om juist nog groter te denken.’’ Deze aanpak beviel Van den Berg uitstekend, omdat dit paste in de wensen van de opdrachtgever. Na het seminar nam hij contact op met Hofmans om hem te informeren over Greeny Bros.

Het gevoel moet van het begin af aan goed zijn, licht Van den Berg toe. “We zijn bemiddelaar en het vertrouwen in een overnameproces is cruciaal. We verstrekken correcte informatie en geven goed aan waar de kansen liggen of eventuele vlekjes zitten. Na ondertekening van een geheimhoudingsovereenkomst kunnen beide partijen verdere informatie delen.’’ Dat vormt een basis voor verdere gesprekken, waarna de onderhandelingen écht kunnen plaatsvinden. Van den Berg: “Daar zijn we goed en snel uitgekomen.’’

Tot nu toe richtte Greeny Bros zich voor de verkoop van zonnepanelen op gemeenten in Noord-Holland. De onderneming wordt nu onderdeel van een groep die dé ‘one stop shop’ voor de duurzaamheidssector wordt in de Benelux. Of het nu gaat om zonnepanelen, isolatie, warmtepompen, advies of certificering. Hofmans: “Dit is de toekomst in de duurzaamheidswereld; mensen weten nu niet wie ze moeten bellen om hun bezit te verduurzamen.’’

Beide mannen geven toe, dat het tijdens het onderhandelingsproces soms best spannend was. Ze lachen: ‘’Het heeft echt wel geknetterd bij de onderhandelingen, maar altijd met respect voor elkaar.’’ En zo hoort het ook te gaan, natuurlijk. Een wijze van onderhandelen, waarbij het adagium ‘Afspraak is afspraak’ geldt. De voormalige eigenaar wilde zijn ‘bedrijfskindje’ ook niet zomaar aan een willekeurige koper van de hand doen.

Nu de overname van Green Bros is afgerond, vouwt Hofmans zijn plannen uit. “Greeny Bros is de tweede overname in deze sector en er zullen nog meerdere volgen. Van lokaal wordt het (inter)nationaal. We betrekken de medewerkers bij deze nieuwe visie en dagen hen uit om dit te realiseren. Voor alle werknemers willen wij de beste werkgever worden.”

En dat Greeny Bros onder de duurzaamheidsgroep een succes wordt, lijkt een zekerheid. Hofmans licht toe: “Particulieren en bedrijven willen steeds meer verduurzamen. Dit is gedreven door een stijging van het milieubewustzijn, het goedkoper en beter worden van producten en stimulering van de overheid i.v.m. de te behalen milieudoelstellingen en regelgeving. Met onze groep kunnen wij in het gehele proces aan deze vraag voldoen.”

 

Sophista fusies en overnames                                  Newport Capital
Arcadiastraat 32 CD                                                    Atrium North Tower 05.112
1813 KN Alkmaar                                                         Strawinskylaan 4117, 1077 ZX Amsterdam
T: 072 540 8010                                                           T: 020 238 4320
W: www.sophista.nl                                                    W: www.newport.capital