Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2006

Plaatsing peilbuizen voor meten grondwaterstanden

Lisse - Op diverse locaties waaronder de Poelpolder, Bloemenwijk en Zeeheldenwijk, worden twintig extra peilbuizen geplaatst. Via deze voor het oog niet zichtbare pijpen wordt in de periode van september tot circa maart 2007 (het regenseizoen) continu onderzoek gedaan naar de hoogte van het grondwater.
De extra pijpen vormen een aanvulling op de twintig pijpen die al verspreid in Lisse staan en dragen bij aan het verkrijgen van extra informatie over de grondwaterstanden. Door deze gegevens af te zetten tegen de neerslagmetingen wordt beter inzicht verkregen in de effecten van neerslag en stromingen op verschillende plaatsen. De resultaten en eventueel te nemen wijkgerichte maatregelen worden opgenomen in het Waterplan Lisse dat de gemeente opstelt in samenwerking met het hoogheemraadschap van Rijnland.
Enquete
De plaatsin van de extra peilbuizen is een vervolg op de enquete die begin juli bij een groot aantal huishoudens in Lisse in de bus viel. Deze had tot doel nader te inventariseren waar precies grondwateroverlast wordt ondervonden. Zo'n driehonderd huishoudens vulden de enquete digitaal of schriftelijk in. Alle reacties zijn inmiddels verwekt in een kaart en op basis daarvan worden nu de extra meetpunten ingesteld.
Wie meer wil weten over de resultaten van de enquete en andere knelpunten met betrekking tot water in Lisse, is welkom tijdens de inloopavond over het waterplan op woensdag 4 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur in de raadzaal.
Waterplan
In januari heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor het opstellen van een Waterplan. Door recente extreme weersituaties en berichten over klimaatwijzigingen, zeespiegelstijging, bodemdaling en verstedelijking, is het onderwerp water momenteel zeer actueel. Hierom hebben het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen in het Nationaal Bestuursakkoord Water vastgesteld dat elke gemeente een waterplan moet hebben. Onderdeel daarvan vormt de inventarisatie van de grondwateroverlast. Want ook knelpunten op dit gebied zullen bij de uitvoering van het Waterplan - zo mogelijk - worden aangepakt. Het Waterplan is medio 2007 gereed.